Se poate și fără fondul școlii! Unde se supraviețuiește fără bani de la părinți

916
Se poate și fără fondul școlii! Unde se supraviețuiește fără bani de la părinți - fotofondsepoatesifara-1571874495.jpg

Articole de la același autor

Un obicei împământenit de ani de zile, prin care părinții s-au văzut nevoiți să acopere cheltuielile pentru ca școala să ofere condiții bune de studiu pentru copii, este greu de stârpit peste noapte. Sunt păreri pro și contra colectării fondului școlii. Fiecare are dreptate în felul lui. Însă multe unități de învățământ din municipiul Constanța supraviețuiesc foarte bine și fără banii de la părinți, directorii găsind soluții pentru a folosi fonduri de la primărie sau de la Guvern.


Fondul școlii a împărțit deseori părinții în două tabere. Unii nu doar că au susținut această practică ci au și încurajat-o, alții au mers cu valul neopunându-se majorității. Prea puțini s-au opus și au și refuzat să contribuie cu bani pentru școală. Cum prea puțini directori de unități de învățământ au găsit alte soluții pentru a acoperi cheltuielile și fără a apela la "donațiile" părinților. Și, totuși, se poate și așa.


Două grădinițe, două școli și un liceu din municipiul Constanța au transmis că în unitățile respective nici nu se colectează fondul școlii și paza nu este plătită de părinți. Într-un răspuns formulat la o solicitare de informații de interes public trimisă de Asociația Elevilor din Constanța tuturor unităților de învățământ din municipiu, doi directori de școli arată cum se descurcă ei cu asigurarea pazei și siguranței elevilor și cadrelor didactice. 


"Școala Gimnazială nr. 5 «Nicolae Iorga» Constanța, cu structurile arondate Școala Gimnazială nr. 6 «Nicolae Titulescu», Grădinița cu program prelungit «Cip și Dale», Grădinița cu program normal «Căsuța poveștilor», beneficiază de pază asigurată de angajați din rândul personalului nedidactic al instituției, cu atestate emise de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, conform organigramei aprobate prin decizia Consiliului de Administrație al unității de învățământ. Ca atare, școala nu are încheiat vreun contract de prestări servicii de pază și protecție a unității de învățământ. Sursa de finanțare pentru plata integrală a salariilor o constituie bugetul de stat (ordonator de credite Ministerul Educației Naționale, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Constanța", precizează directorul Școlii Gimnaziale nr. 5 "Nicolae Iorga" Constanța, prof. Mihaela Niculae.


Bani de la primărie și de la Guvern
Potrivit acesteia, conducerea instituției a dispus măsuri de gestionare eficientă a bugetului anual alocat de Consiliul Local al municipiului Constanța, și, în ordinea priorităților, în funcție de resursele financiare de care a beneficiat, a făcut investiții în asigurarea monitorizării spațiului interns al unității de învățământ, în anul 2018, și a spațiului exterior, în anul 2019, prin montarea de camere video de către furnizori acreditați, cumpărarea efectuându-se pe platforma de achiziții electronice SICAP a AADR. "Totodată, s-a efectuat o analiză de risc la securitatea fizică, întocmită de un expert înscris în RNERSF – 2018 (document confidențial). Toate aceste investiții au avut ca temei legal Legea nr. 333/2003 și HG nr. 301/2012 cu modificările și completările ulterioare și au fost finanțate de la bugetul alocat de către Consiliul Local al municipiului Constanța școlii noastre în anii financiari 2018, respectiv 2019, precum și din venituri extrabugetare (parțial) obținute din închirieri de spații la Școala Gimnazială nr. 6 «Nicolae Titulescu» Constanța. Menționăm că în instituția noastră nu se colectează bani ori nu s-au colectat bani de la părinți pentru asigurarea pazei sau pentru achiziția de camere video", explică prof. Mihaela Niculae.


Camere video și paznici, la liceu
Soluții asemănătoare s-au găsit și la Liceul Tehnologic "Gheorghe Miron Costin", unde sunt și camere de luat și vederi și paznici, fără să fie nevoie de contribuție din partea părinților. "Unitatea școlară este dotată cu sisteme de monitorizare și supraveghere, conform contractelor de prestări servicii nr. 389/01.08.2015 – clădire liceu, contract prestări servicii nr. 390/01.08.2015 – cantină și laborator gastronomie, încheiate cu S.C. Protect Instal Security Guard SRL. În intervalul orar 6.00 – 22.00, de luni până vineri, paza la intrarea în instituția școlară este asigurată de doi paznici, salariații unității noastre. Sursa de finanțare pentru aceste contracte de la bugetul local iar pentru paznici de la bugetul de stat. Menționăm că nu am întâmpinat probleme financiare pentru achitarea contractelor de monitorizare, sumele necesare fiind virate în contul instituției de învățământ de către Primăria Constanța, în urma cererilor de alimentare de cont întocmite lunar de către serviciul contabilitate", menționează directorul Liceului Tehnologic "Gheorghe Miron Costin", prof. Curtomer Semra, în răspunsul trimis către Asociația de Elevi.


"Aceste două răspunsuri atestă faptul că părinții nu trebuie neapărat să scoată bani din buzunar pentru a asigura paza și protecția copiilor lor, ci directorii pot apela la sprijinul financiar al Primăriei Constanța, respectiv al Ministerului Educației. Astfel, fenomenul «fondului școlii» dispare", este de părere Roxana Șerban, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5171 secunde