Se va construi un nou cimitir musulman, la Constanța. "Așteptăm autorizația"

328
Se va construi un nou cimitir musulman, la Constanța.

Articole de la același autor

Muftiatul Cultului Musulman își dorește cu ardoare, de foarte mult timp, să înființeze un cimitir, în apropiere de Valul lui Traian, pe o  suprafață de 35.000 mp. Din păcate, lucrurile nu s-au mișcat întocmai cum s-a vrut, toate documentele de care este nevoie pentru acest lucru obținânu-se foarte greu. 




Mai grav este că, între timp etnicii au tot murit, iar celelalte cimitire, de la Intim și cel din cartierul constănțean Anadalchioi sunt, deja, pline ochi.


Între timp, pentru a rezolva situația, oamenii au recurs la alte soluții, și anume îngroparea lor în cimitirele din județ, pe unde bătrânii, în mod special, au mai locuit cu ani în urmă. Desigur, situația este cunoscută de toată lumea, iar solicitări s-au tot făcut în acest sens, de-a lungul timpului. 


Șeful Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat recunoaște că, la acest moment, din lipsă de spațiu, copiii își duc rudele decedate în mediul rural, dar în unele cazuri, chiar este dorința celor decedați de a fi înmormântați acolo unde au mai locuit. 
"În prezent, așteptăm să ni se elibereze autorizația de către Primărie. Avem toate avizele pentru înființare, mai puțin avizul final de mediu. Toată investiția ne costă peste un milion de lei și sper să ne fie semnată cât de curând autorizația de către arhitectul șef. Important este să rezolvăm problema rapid și să obținem finanțarea promisă de Secretariatul de Stat pentru Culte, în valoare de 500.000 de lei, bani care ne ajută foarte mult. Lumea trebuie să înțeleagă că nu-și face muftiul ceva, aceasta este o investiție pentru comunitate", a declarat pentru "Cuget Liber", Iusuf Muurat.   


Reamintim că amplasamentul la care facem referire are o suprafață totală de 35.000 mp și se află în proprietatea municipiului Constanța, atribuit în folosință Muftiatului, încă din anul 2002. Terenul are o formă rectangulară, cu acces dintr-un drum de acces propus prin PUZ.  Potrivit muftiului, motivele care au stat la baza acestei investiții sunt necesitatea majoră a acestui cimitir pentru cultul musulman. 


În plus, există premise ca pe viitor spațiul să beneficieze de intervenții urbanistice, ce au ca obiectiv ameliorarea spațiilor publice din localitatea Valul lui Traian. În plus, pe acest teren se intenționează construirea unui imobil cu un etaj, o clădire ce va funcționa ca și capelă mortuară. Desigur, aceasta va avea și funcțiuni conexe, iar în zonă, musulmanii vor beneficia de o parcare și alei pietonale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6325 secunde