Seniorii țin pasul tot mai greu cu digitalizarea. "Nepotul este colacul meu de salvare"

366
1
Seniorii țin pasul tot mai greu cu digitalizarea.

Articole de la același autor

Senatul a aprobat, recent, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege prin care autoritățile ar putea notifica cetățenii că urmează să le expire documente importante cum ar fi cartea de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere.

Conform inițiativei, autoritățile competente vor trimite notificări cetățenilor prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de data expirării fiecărui document. În cazul în care autoritățile nu dispun de numărul de telefon mobil sau adresa de e-mail a cetățeanului, notificarea poate fi efectuată prin poștă.

Notificarea anticipată nu numai că le va reaminti cetățenilor să își reînnoiască buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, dar le va permite și să se programeze din timp, evitând astfel cozile interminabile la ghișee. Totodată, această măsură va permite statului român să își gestioneze mult mai bine datele pentru a putea oferi servicii mult mai îmbunătățite.

Se pare că, încetul cu încetul, instituțiile publice încep să își mute activitatea mai mult pe online. Tinerii se pot adapta și pot învăța repede ce au de făcut pentru a putea obține documente online, însă vârstnicii vor începe să rămână în urmă, deoarece pentru ei este aproape imposibil să își poată lua documentele de pe platformele online sau chiar să își poată face programările de care au nevoie.

Proiectul de lege prezentat mai sus ia în considerare și nevoile persoanelor vârstnice care nu sunt familiarizate cu tehnologia digitală, prevăzând posibilitatea notificării prin poștă pentru cei care nu utilizează telefoane mobile sau e-mailuri. Astfel, și cei care nu sunt conectați digital vor primi notificările necesare.Nepoții, salvarea seniorilor


Seniorii din Constanța susțin că acest proiect de lege este bun doar pentru tineret și că, pentru ei, salvarea este familia. Cu toate că ar putea primi înștiințarea prin poștă, pentru unii tot dificil rămâne.

„Noi suntem obișnuiți cu interacțiunea umană. Mie îmi este mult mai ușor să merg să vorbesc cu doamnele de la casă și să obțin fizic ce îmi trebuie. Cu partea asta de calculatoare și programări online, mă ajută nepoții mei”, a declarat Marian A., senior din Constanța.

„Fără nepoata mea nu știu ce m-aș face, ea mă ajută cu tot. Ea mă anunță când îmi expiră documentele și ea îmi verifică poșta, deoarece eu mă deplasez destul de greu”, a declarat Maria P., pensionară.

„Este o lege bună, de folos și pentru noi, și pentru tineri. Cei care sunt foarte bătrâni se vor descurca greu în orice situație, ori câte soluții am căuta. Nepotul este colacul meu de salvare, mă ajută cu tot și toate. Mă duce să îmi iau pensia, îmi verifică documentele și mesajele de pe telefon”, a declarat Ilie M., senior.

Aceasta este realitatea cu care se confruntă mulți vârstnici în prezent. Deși proiectul de lege încearcă să atenueze impactul digitalizării prin notificări poștale, rămân alte bariere. Este crucial ca instituțiile să ia în considerare dificultățile și să ofere suport adecvat, fie prin servicii de asistență telefonică, fie prin programe de educație digitală destinate vârstnicilor. În plus, comunitatea și familiile pot juca un rol esențial în sprijinirea celor mai în vârstă să navigheze în acest peisaj digital tot mai complex. Numai printr-un efort colectiv putem asigura că toți cetățenii, indiferent de vârstă, au acces egal la serviciile publice esențiale.Comentează știrea

Xerko
Miercuri, 10 iulie

Băieți, există un medicament care vă permite să vă prelungiți tinerețea. După o săptămână de administrare: erecția este super, energia este de 2 ori mai mare, a început să slăbească și, în general, se simte tânără. Îi sfătuiesc pe toți să încerce, pentru că viața este una---- https://use.my/rowirex

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5539 secunde