"Sfătuiți-mă să-i conving pe părinții mei să nu divorțeze!"

406

Articole de la același autor

Județul Constanța ocupă un rușinos loc al treilea în ce privește abuzurile asupra copiilor, sesizate de minori la Telefonul Copilului 116111. Specialiștii de la Telefonul Copilului au făcut un top al județelor de unde s-au înregistrat cele mai multe apeluri și unde a fost nevoie de intervenția autorităților pentru a rezolva situația. După Buzău și Teleorman, se află județul Constanța, urmat de Neamț și Ilfov.

Un copil din doi, care au sunat la Tele-fonul Copilului 116 111, a solicitat consiliere psiho-emoțională de lungă durată în vederea îmbunătățirii relației cu părinții. 30,40% dintre ei au sesizat probleme legate de nevoia de comunicare, 24,05% probleme de relaționare deficitară cu părinții, 12,98% neînțelegeri cu părinții, 12,46% s-au luptat cu o criză de identitate și anxietăți, 7,72% cu tulburări de comportament, 5,10% cu gânduri sau gesturi extreme și 5,10% cu probleme sentimentale.

"Am 12 ani și de câteva luni de zile, părinții mei se ceartă într-una. Acum au decis că trebuie să divorțeze. Au spus că așa este mai bine pentru toți și că voi crește în liniște. Dar eu nu vreau să se despartă. Nu vreau să trăiesc când la unul, când la celălalt, cum spun ei. Vreau să fim din nou toți trei, să ne plimbăm de mână, să râdem, să fim fericiți. Vă rog să mă sfătuiți cum să vorbesc cu ei pentru ca să-i conving să nu divorțeze". Așa a sunat apelul unei fetițe, care a cerut ajutorul psihologilor de la Telefonul Copilului. Potrivit acestora, nevoia de comunicare cu părinții a fost sesizată, în principal, de fete, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. De asemenea, relaționarea deficitară cu părinții a fost exprimată mai mult tot de fete, de această dată ceva mai mari, de 16-17 ani. Băieții, care au exprimat proble-me de relaționare cu părinții, au fost, cu precădere, adolescenți, între 13 și 17 ani.

Neînțelegerile în familie au fost exprimate în special de adolescenți, tot ei fiind cei care au semnalat gânduri sau gesturi extreme. "Faptul că două treimi dintre copiii care au sunat la 116 111 au manifestat, la începutul apelului, tristețea, apăsarea, frica, anxietatea, reprezintă un diagnostic îngrijorător și un semnal de alarmă atât pentru părinți, cât și pentru profesioniștii din domeniul protecției drepturilor copilului, dar și pentru societate, în general. La fel de îngrijorător este faptul că majoritatea copiilor nu a vorbit despre aceste stări emoționale cu nimeni altcineva, înainte de apelul la 116.111. Ne dorim ca vocea fiecărui copil care are nevoie de ajutor să fie ascultată la celălalt capăt al firului 116.111", a declarat Cătălina Florea, director executiv al Asociației Telefonul Copilului

Copii abuzați și neglijați

Îngrijorător este și faptul că în mai mult de jumătate din situații, problemele din familie, sesizate de copil, s-au produs din cauza separării părinților sau a divorțului acestora ori a altor factori impredictibili, precum adopție, deces, boli cronice și accidente. 45 la sută din situații au fost semnalate, din cauza nașterii unui alt membru al familiei și problemelor specifice vârstei copiilor, precum adolescența, dezvoltarea personalității ori probleme sentimentale. "Numărul total de apeluri înregistrate la 116.111, pe parcursul anului 2014, a fost de 114.926, iar dintre acestea 6.071 au necesitat monitorizarea de lungă durată a specialiștilor din cadrul serviciului Telefonul Copilului 116.111, în colaborare cu reprezentanții instituțiilor abilitate la nivel local. Din totalul cazurilor în care a fost necesară intervenția instituțiilor abilitate, 45,21 la sută au fost cazuri de abuz asupra copilului și violență în familie, respectiv 2.745 de cazuri. Aproape jumătate din copii au sesizat diferite forme de molestare fizică, un sfert erau neglijați, iar 15 la sută erau abuzați emoțional", a mai adăugat Cătălina Florea.

De asemenea, cele mai multe situații au fost sesizate din mediul rural. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Februarie 2015
Stire din Social : Lungul drum al adopției
Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : "Nora mea e ceva de groază!"
Pagina a fost generata in 0.4349 secunde