Sindicatul „Sanitas” Constanţa, în grevă japoneză. „Continuăm lupta până câştigăm”

1111

Articole de la același autor

Au venit sărbătorile şi membrii „Sanitas” tot nemulţumiţi sunt. Din acest motiv, în cursul zilei de miercuri, 22 decembrie, sindicaliştii din toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială din judeţul Constanţa au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat. Peste tot, pe toate secţiile din spitale, pe holuri, au putut fi văzute persoane cu banderole pe care scria „grevă japoneză”.







De ce au recurs oamenii la astfel de gesturi, chiar acum, în prag de Crăciun? Potrivit preşedintelui „Sanitas”, Nicolae Manea,

în primul rând, nu s-au respectat prevederile Legii nr. 153, în sensul în care ar fi trebuit să se aplice majorarea la maximum din grilă, angajaţilor din sistem, pe 2022, şi s-a aplicat doar un sfert din ce trebuia aplicat. Ca urmare, creşterile salariale sunt cuprinse între 50 de lei şi 180 de lei, în funcţie de grila fiecărui angajat în parte. În al doilea rând, a fost exceptat de la această majorare personalul tehnic- administrativ, ceea ce este „o mare nedreptate, inechitate şi o pierdere. Ştiţi foarte bine, o unitate sanitară nu poate lucra fără personal tehnic-administrativ. În grevă au intrat toţi membrii de sindicat, circa 5.000 de persoane. Care sunt următorii paşi? După pichetarea de la Bucureşti de joi, 23 decembrie, ne vom întâlni într-un consiliu şi vom stabili ce vom face mai departe. Totuşi, poate guvernaţii se vor gândi că oamenii aceştia care au trecut şi trec, în continuare, prin momente grele, merită să li se aplice legea”, a declarat liderul de sindicat, pentru „Cuget liber”.





Aplicare diferenţiată a sporurilor pentru condiţiile de muncă

Aşadar, membrii „Sanitas” sunt nemulţumiţi de adoptarea O.U.G. nr. 130/2021 prin care guvernanţii „recompensează” eforturile susţinute ale angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială desfăşurate pe perioada pandemiei, prin acordarea unor majorări salariale nesemnificative, respectiv un sfert din dreptul prevăzut de legea salarizării unor categorii profesionale din sănătate şi asistenţă socială, îngheţarea salariilor personalului TESA, a sporurilor şi a indemnizaţiei de hrană. Ei spun că salarizarea în moduri diferite a personalului din acelaşi sector de activitate, personal ce face parte din aceeaşi echipă de lucru, conduce la tensionarea relaţiilor profesionale şi deteriorarea atmosferei din echipă, cu impact direct asupra calităţii serviciilor furnizate.



În plus, aplicarea diferenţiată a sporurilor pentru condiţii de muncă generează o discriminare gravă a salariaţilor, încălcând principiile de dreptul muncii, persoanele care lucrează în aceleaşi condiţii de muncă trebuie să beneficieze de raportarea sporului la acelaşi tip de salariu. În acest moment, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, chimiştii, biologii, psihologii etc, cu toate că lucrează în condiţii de muncă identice cu asistenţii, medicii şi ambulanţierii, sunt trataţi, în mod discriminatoriu, diferit. În acelaşi timp, personalul din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o resursă de maximă importanţă în lupta pe care întreaga societate o poartă în această perioadă în combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 şi de aceea trebuie luate măsuri urgente pentru retribuirea decentă a muncii lor în aceste condiţii speciale. De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii 62/2011, guvernul are obligaţia să consulte partenerii sociali (sindicatele şi patronatele) şi să corecteze toate aceste erori, au adăugat sindicaliştii. „Cu toate acestea, observăm cu îngrijorare că în ultimii ani, guvernanţii, indiferent de culoarea politică, nu mai respectă dialogul social, unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei, modificând legislaţia fără consultare, încălcând astfel normele stabilite de Organizaţia Internaţională a Muncii.




Această situaţie produce temeri imense în rândul salariaţilor, afectează pacea socială, duce inevitabil la creşterea nemulţumirilor şi generează premisele declanşării unor acţiuni de protest de mare amploare. În aceste condiţii, trebuie să continuăm lupta până când fiecare revendicare va fi câştigată şi fiecare discriminare va fi îndreptată. Reuşim doar dacă suntem uniţi şi puternici”, au completat sindicaliştii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4289 secunde