Șomerii, dezinteresați de Bursa locurilor de muncă. "Este foarte greu să găsim muncitori"

464
1
Șomerii, dezinteresați de Bursa locurilor de muncă.

Articole de la același autor

Anul acesta, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți a avut loc la sediul Universităţii Maritime Constanţa şi le-a oferit celor interesaţi un număr de 1.497 oferte, din care aproape 100 destinate persoanelor cu studii superioare. Deşi ofertele au fost extrem de diversificate şi pentru toate categoriile de oameni, şcolarizaţi sau mai puţin şcolarizaţi, participanţii nu s-au îngrămădit să îşi depună CV-urile.

Pentru că, la ultimul eveniment de acest gen, şomerii s-au plâns că a fost organizat prea departe (la campusul Universităţii „Ovidius”), de data aceasta, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) i-a invitat pe toţi în centrul oraşului, ca să nu mai aibă scuze. Chiar şi aşa, nu vă gândiţi că participanţii s-au călcat în picioare, pentru că lucrurile nu au stat deloc aşa. În aceste condiții, angajatorii s-au plâns că nu găsesc forță de muncă. Potrivit statisticilor instituţiei, la finalul zilei, au intrat în contact cu angajatorii doar 350 de persoane, din care 153 de absolvenţi, 21 dintre persoane fiind angajate pe loc. Deşi bursa le-a oferit o paletă diversificată de joburi chiar şi celor cu studii superioare (economişti, arhitecţi etc), doar 11 dintre ei au reuşit a fi pe placul angajatorilor şi să îşi găsească un loc de muncă potrivit pregătirii lor profesionale.

„Ca de fiecare dată, bursa este un mijloc de a crea ocuparea locurilor de muncă disponibile. La eveniment sunt prezenţi şi ucraineni care s-au înscris în evidenţele AJOFM, dar i-am invitat aici şi pe cei care nu au apelat până acum la noi”, ne-a declarat şeful AJOFM, Gheorghe Buşu.

Referitor la ucraineni, la bursă au luat parte în jur de 20 de persoane, unele chiar din zone complet distruse, cum este oraşul Nicolaev. Unii dintre ei sunt absolvenţi de studii superioare, alţii cu studii medii. Toţi dornici să reintre în câmpul muncii. Din păcate, majoritatea vorbesc foarte puţin limba engleză şi din această cauză nu au primit prea multe oferte. Totuşi, au existat firme, precum Romtextil, care le-au întins o mână de ajutor, dându-le posibilitatea acestora de a fi încadraţi pe posturi de muncitori necalificaţi. Tot la bursă, au mai primit oferte de a lucra ca bucătari. O altă firmă, care avea nevoie de economişti, a preferat să nu colaboreze cu refugiaţii ucraineni, din cauza barierei lingvistice. Cu oferte variate s-a prezentat la bursa de vineri, 14 octombrie, şi directorul Vast Impex SRL, Petruş Ştefan Ceaturi, care a declarat că este foarte dezamăgit de interesul scăzut al tinerilor din ziua de azi pentru muncă. „În afara acestui eveniment, eu, personal, am mers, recent, într-una din sălile Universităţii «Ovidius» şi le-am prezentat studenţilor din ultimul an, de la Construcţii, oferta firmei mele. Deşi au părut foarte interesaţi de propunerea mea şi pachetul salarial, la interviu nu s-a prezentat nimeni. Apoi, trebuie să menţionez că forţa de muncă vine şi pleacă foarte repede. Pentru foarte puţini bani oferiţi de altcineva, îţi pleacă imediat oamenii. Loialitatea este foarte greu de câștigat”, a subliniat el.

Ca în fiecare an, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii Şantierului Naval Constanţa, cu o paletă diversificată de meserii, în speranţa că vor găsi forţa de muncă necesară pentru desfăşurarea activităţilor lor. „Noi aşteptăm mereu cu drag lucrătorii dornici să lucreze în domeniul construcţiilor navale”, a precizat Violeta Putinei, director Resurse Umane.



Comentează știrea

Ion
15 octombrie 2022
Dezinteres

S-a auzit acum ceva timp de eveniment apoi liniste... Nu s-a facut reclama buna.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3886 secunde