Spitalul Municipal din Mangalia nu are unitate de transfuzie sanguină autorizată

489
Spitalul Municipal din Mangalia nu are unitate de transfuzie sanguină autorizată - fotofondspitalmangalia-1470244734.jpg
Deși la Spitalul municipal Mangalia se fac intervenții chirurgicale pe bandă rulantă, puțini dintre pacienți știu că acesta nu are unitate de transfuzie sanguină autorizată. Cu alte cuvinte, dacă un pacient ar avea nevoie urgentă de sânge, acesta ar trebui trimis la Constanța pentru transfuzii.


Situația a fost scoasă la iveală de cel mai recent control al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, la solicitarea Ministerului Sănătății, ca urmare a scandalului recent cu transfuziile greșite. Astfel, două unități sanitare din județul Constanța figurează pe lista Ministerului Sănătății a spitalelor care nu au unități de transfuzie sanguină autorizată. Este vorba despre Spitalul Municipal Mangalia și clinica privată Rocomedicor SRL din Constanța.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii."Situația nu este acceptabilă!"


Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.


Astfel, în perioada 2 - 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.


În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizat sau de către CTS județean, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.


"Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri", au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.


În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.


Precizăm că deși am încercat să obținem un punct de vedere de la conducerea Spitalului Municipal din Mangalia, nicio persoană din conducere nu a putut fi contactată. 


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3707 secunde