Decizia autorităților locale de a reduce numărul curselor de autobuz în Constanța a generat nemulțumiri în rândul locuitorilor. Stațiile sunt aglomerate dimineața, dar și în cursul zilei, iar întârzierile sunt frecvente, afectând în mod direct viața de zi cu zi a celor care depind de transportul public. Cu școala pe cale să înceapă, constănțenii se tem de aglomerația care se va crea și mai mult.
Începând cu data de 12 august, numărul traseelor de autobuz a fost redus, deși zilnic sute de constănțeni depind de transportul în comun pentru a ajunge la serviciu, școală, la medic sau în diverse locuri din oraș. Această decizie a fost luată de autoritățile locale, care, pe baza unor evaluări, au considerat necesară reducerea curselor. Totuși, locuitorii Constanței nu au primit această schimbare cu entuziasm și o consideră una dintre cele mai greșite decizii.
În aproape fiecare dimineață, stațiile celor mai frecvent utilizate autobuze sunt aglomerate cu persoane care trebuie să ajungă la serviciu sau la diverse programări. Având în vedere că de săptămâna viitoare elevii se vor întoarce înapoi în băncile școlii, probabilitatea ca stațiile să fie și mai populate este foarte mare. De când s-a redus numărul curselor, constănțenii au încercat să găsească soluții pentru a ajunge la timp acolo unde au nevoie. Mulți dintre ei spun că sunt nevoiți să se trezească mult mai devreme pentru a evita riscul de a întârzia.
„Aștepți până îți vine rău. Ne-am dat peste cap cu întreg programul. 30 de minute am stat după autobuzul 2-43. Nu este posibil așa ceva. Să întârzii mai mult de jumătate de oră la muncă este foarte rușinos. La cât ar trebui să mă mai trezesc pentru a fi sigură că urc în autobuz la timp? Să nu mai spun că după ce că întârzie 30 de minute, mai vin și două deodată, unul după celălalt. Când vezi multă lume că așteaptă în stație este clar că sunt întârzieri și că mai ai de așteptat”, a declarat pentru redactorii ziarului „Cuget Liber”, Luminița M., constănțeancă din cartierul Poarta 6.
„Dimineața este teroare. Este foarte multă lume în autobuz și încă nu a început școala. De săptămâna viitoare autobuzele vor fi pline de copii și de dimineață, dar și după-amiază, iar pe lângă acești elevi vor fi și oameni care trebuie să ajungă la muncă. Am pierdut o programare la doctor tocmai din această cauză, nu m-am gândit că autobuzul va întârzia chiar atât de mult”, a declarat Mihnea T., constănțean.
Traseul autobuzelor este de cele mai multe ori îngreunat și din cauza lucrărilor care au loc în oraș. Se creează ambuteiaje și automat timpul de așteptare este mai mare.
Aplicația CT BUS poate fi un colac de salvare
Alți constănțeni preferă să se folosească de aplicația CT BUS pentru a afla în timp real unde este autobuzul și în cât timp va ajunge. Această aplicație este des utilizată de persoanele care se descurcă cu tehnologia, în special tinerii. Mulți constănțeni știu de existența acestei aplicații, pe când alții nu au auzit niciodată de ea sau dacă au auzit, nu știu să o acceseze.
„Eu mă folosesc mereu de aplicație și văd pe unde se află autobuzul și în câte minute ajunge în stația la care sunt eu. M-am obișnuit cu ea și mă ajută foarte mult în momentul în care sunt pe grabă și trebuie să îmi calculez bine timpul. Am pățit de foarte multe ori să nu funcționeze aplicația în unele dimineți, ceea ce mi-a îngreunat foarte mult gestionarea timpului. Acum îi înțeleg pe cei care stau și așteaptă zeci de minute prin stații”, a declarat Eduard U., tânăr constănțean.
„Ce aplicație? Nu am auzit de ea și chiar dacă aș fi auzit, nu știu să umblu. Am 60 de ani, credeți că aș mai sta eu să butonez telefonul ca să văd când vine autobuzul? Pur și simplu stau în stație și aștept”, a declarat Anișoara O., pensionară din Constanța.
„Știu de aplicație, o am și instalată, dar nu știu să mă uit pe ea. Mi-au explicat nepoții mei, dar degeaba”, a adăugat un alt senior.
Pe măsură ce numărul traseelor de autobuz rămâne redus, constănțenii continuă să caute soluții pentru a-și optimiza timpul. Deși aplicația CT BUS oferă o modalitate modernă de a urmări autobuzele în timp real, aceasta nu este accesibilă tuturor, în special pentru cei mai în vârstă sau cei mai puțin familiarizați cu tehnologia. În acest context, cererea pentru un transport public eficient și accesibil devine din ce în ce mai presantă, mai ales odată cu apropierea începerii școlii.