Statul îi premiază pe absolvenții care se angajează

127
Statul îi premiază pe absolvenții care se angajează - tanarabsolventangajat-1376224630.jpg

Articole de la același autor

Mii de absolvenți ai clasei a XII-a și-au văzut toate visele de viitor spulberate atunci când s-au trezit pe lista de respinși a examenului de bacalaureat. Au amânat planurile pentru facultate, au anulat vacanțele și acum se gândesc cum se vor descurca. Unii se pun pe învățat, alții așteaptă șomaj de la stat ca să mai copilărească și cei mai puțini își caută de muncă.

Ministerul Muncii îi anunță însă că, dacă aleg să muncească, statul îi premiază și îi ajută să-și găsească un post potrivit și cu un salariu bun.

"După înscrierea la agențiile de ocupare a forței de muncă sau la alți furnizori acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții pot beneficia de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită prin programe care asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea, specializarea și facilități financiare", precizează reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Ce facilități primesc dacă se angajează

Dacă un absolvent se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada în care este înregistrat la agenția pentru ocuparea forței de muncă, acesta beneficiază de o primă de încadrare, reprezentând o sumă egală cu valoarea indica-torului social de referință în vigoare la data încadrării, adică 500 de lei.

Dacă un absolvent se angajează cu program normal de lucru, în perioada de acordare a indemniza-ției de șomaj poate beneficia de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiția este menținerea raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la data angajării.

Mai mulți bani dacă face naveta

Dacă un absolvent se angajează în perioada în care beneficiază de indemnizația de șomaj, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km, față de localitatea de domiciliu, poate beneficia de o primă de încadrare, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării, adică 1.000 de lei. Dacă se angajează într-o localitate și urmare acestui fapt își schimbă domiciliul, poate beneficia de prima de instalare, reprezentând o sumă egală cu de șapte ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data instalării.

Șomaj numai la cerere

Absolvenții care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu reușesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, beneficiază de indemnizație de șomaj. Aceasta nu se acordă automat tuturor celor care s-au înscris în termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acordă la cerere. Cererea se depune de către solicitant la agenția pentru ocupa-rea forței de muncă din raza de domiciliu/reședință.

Bani puțini și pe o perioadă scurtă

Un absolvent poate beneficia de indemnizația de șomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-a înregistrat la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu sau reședință sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat, nu a reușit să se înca-dreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului, nu realizează venituri sau realizează din activități autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare. Indemnizația de șomaj pentru absolvenți se acordă la cerere, pe o perioadă de șase luni si este o sumă fixă.

"Cuantumul reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare, iar îndemni-zația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data expirării terme-nului de 60 de zile de la data ab-solvirii (data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituția de învățământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specific în mod expres o anumită dată de absolvire). Indemnizația se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită", mai explică Ministerul Muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6838 secunde