Strategia Naţională de Control al Cancerului, aproape finalizată. Anunțul ministrului Sănătății

118
Strategia Naţională de Control al Cancerului, aproape finalizată. Anunțul ministrului Sănătății - drog-1653577447.jpg
Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a subliniat importanţa serviciilor medicale preventive, potrivit Realitatea.net


"Avem o variantă aproape finalizată a Strategiei Naţionale de Control al Cancerului ca parte a Planului european de control al cancerului. Există programe care se dezvoltă regional, ar trebui să se dezvolte naţional. Cred că cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi. Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel naţional şi ele să nu fie accesate de populaţie şi atunci trebuie să lucrăm în zona de educaţie pentru sănătate, astfel încât oamenii să înţeleagă că aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm", a afirmat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit șefului de la Sănătate, programele de screening, dar şi vaccinarea reduc povara mai multor forme de cancer: "Avem programe de screening pentru cancer de col uterin, cancerul mamar şi cancerul colorectal. Utilizarea vaccinării anti-HPV, mai ales la fete, dar nu putem exclude nici băieţii din această vaccinarea, vaccinarea împotriva hepatitei B duc la reducerea poverii acestor câtorva forme de cancer care sunt importante şi care creează nu numai mare mortalitate, ci şi foarte multă suferinţă".

Rafila a subliniat, în context, că medicii de familie trebuie să fie parte integrantă a acestui demers, iar accesul la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat astfel încât să aibă un impact asupra reducerii morbidităţii şi mortalităţii.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2507 secunde