Subfinanțarea, principala problemă a stomatologilor. "Plafoanele se termină rapid"

882
Subfinanțarea, principala problemă a stomatologilor.

Articole de la același autor

Medicii stomatologi constănțeni se plâng  de diferite probleme și mai ales că lucrează într-un sistem subfinanțat și că banii se termină foarte rapid. Zi de zi, ei se confruntă cu neajunsurile din sistem, dar speră ca toate acestea să își găsească rezolvarea, la un moment dat.


Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Constanța, dr. Doru Petrovici,  a declarat că principala problemă a stomatologilor este subfinanțarea. "Banii de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt puțini. Stomatologia este 100% privată, iar din această cauză, tarifele noastre nu pot crește, pentru că populația nu este mai bogată decât era cu ani în urmă. Mulți oameni nu își pot permite un tratament până la final, iar o bună parte dintre ei vin și își rezolvă doar urgențele și nu se mai întorc să-și continue tratamentele, până la o vindecare completă", a precizat specialistul. 
El a spus că plafonul este de aproximativ 1.800 de lei pe lună la medicii primari, dar specialiștii sunt nevoiți să se descurce cu și mai puțini bani, în jur de 1.200 de lei. Din păcate, acești bani acoperă doar costul unei proteze și așteaptă plafonul următor. 
"Dacă nu este nevoie de proteză, cu acești bani s-ar putea face zece obturații, zece tratamente profilactice și atât", a explicat el. Tocmai de aceea, oamenii trebuie să bage adânc mâna în buzunare, pentru a-și putea repara dantura. 
Apoi, mai există o problemă. Deși medici sunt suficienți în Constanța (peste o mie), sunt mulți care își deschid cabinete și nu au pacienți. De ce? Din același motiv: oamenii sunt săraci și nu își permit tratamentele. Având în vedere situația, mulți medici tineri sunt puși în situația de a-și închide cabinetele și/sau să plece din țară. La acest moment, a subliniat președintele dentiștilor, zeci de medici au plecat în străinătate. "În urmă cu câțiva ani a fost moda plecărilor în Anglia, acum specialiștii pleacă în Belgia sau Franța, unde își pot permite un trai decent din activitatea pe care o desfășoară", a explicat dr. Petrovici. La aceste probleme se adaugă lipsa specialiștilor din mediul rural, pentru că majoritatea cabinetelor medicale a fost concentrată în oraș, iar la nivel de rural se înregistrează un mare deficit. 


Sistem nefuncțional sau cu erori


Dr. Valentina Munteanu, medic dentist susține că o altă problemă cu care se confruntă stomatologii este sistemul SIUI- STOMA, care este, deseori, nefuncțional sau dă erori. Desigur, toate acestea se adaugă la lipsa fondurilor, reclamate de toți medicii. "Apoi, prețurile destul de ridicate ale produselor stomatologice achiziționate de la  furnizorii de pe piață duc inevitabil la preturi ridicate ale manoperelor stomatologice, făcând astfel accesul la tratamentele dentare dificile pentru unele clase sociale", a explicat medicul. 
La rândul său, dr. Andreea Lorena Sârbu a precizat că ea are, lunar, un plafon de 1.700-1.780 lei, care este epuizat rapid. "CJAS decontează numai lucrările integral metalice ori în ziua de azi aproape nimeni nu își mai dorește dinți argintii în gură. Până și pacienții vârstnici vor să fie frumoși. Noi avem un tabel cu prețuri recomandate de Casă, iar ei decontează o proteză la prețul de 850 lei. Mai departe, în funcție de vârsta pacientului, aceasta este decontată integral, 60% sau deloc. Spre exemplu, copiii au dreptul la o plombă gratuită o dată pe an. În cazul pacienților pensionari, dar mai tineri, se pot face doar lucrări din metal integral. Ce este din porțelan nu se decontează absolut deloc, se consideră moft",  a precizat specialistul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3512 secunde