Pentru că lipsesc valvele sau arterele artificiale,

Sute de bolnavi sunt trecuți pe liste de așteptare pentru operațiile pe inimă

510
Sute de bolnavi sunt trecuți pe liste de așteptare pentru operațiile pe inimă - 7e62aea13e8335cac1e0aed53520c6ed.jpg
Lumea este din ce în ce mai bolnavă - spun doctorii, care constată că numărul celor care ajung la spital este în creștere. Din păcate, în cele mai multe cazuri, afecțiunile sunt deja în stadii avansate, iar bolnavii au nevoie de intervenții chirurgicale pentru a supraviețui. La spital se lovesc însă de un alt obstacol: sărăcia din sistemul sanitar, din cauza căreia materialele sanitare necesare sunt limitate.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în țara noastră - mai mult, potrivit specialiștilor, pe plan mondial România este situată pe locul patru la incidența afecțiunilor cardiace. Numărul suferinzilor este în creștere, ba chiar sunt din ce în ce mai mulți bolnavi care au nevoie de bisturiu pentru a supraviețui. Dr. Mircea Pătruț, medic-șef Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a declarat că, de la începutul anului, au fost consultați peste 500 de bolnavi în cadrul clinicii. Numărul operațiilor a fost însă mult mai mic: aproximativ 100 de intervenții chirurgicale pe artere și 30 pe cord.

Cinci pacienți au avut, timp de o săptămână, o inimă artificială
Ceilalți pacienți care au nevoie de by-pass-uri sau alte operații pe inimă sau artere sunt trecuți pe liste de așteptare. Motivul, după cum ne-a declarat medicul, îl reprezintă lipsa materialelor sanitare ce ar putea să le salveze viața. "Chirurgia cardiovasculară este scumpă. Materialele necesare sunt aduse din străinătate și sunt costisitoare. De exemplu, valvele sunt 1.000 de euro, arterele artificiale sunt între 500 și 1.000 de euro, plămânii artificiali folosiți în timpul sau după operație sunt tot în jur de 500 de euro", a arătat specialistul. De asemenea, aproximativ 500 de euro costă și consumabilele aparatului folosit pe post de "inimă artificială", care sunt introduse în organismul pacientului pentru a suplini funcțiile cordului. În multe cazuri, această "inimă artificială" poate asigura salvarea pacientului. De la începutul anului, cinci bolnavi au fost conectați la respectivul aparat, vreme de o săptămână. În dotarea clinicii sunt cinci astfel de "inimi".
Clinica de Chirurgie Cardiovasculară este cuprinsă în programul național (după cum a subliniat, în repetate rânduri, și dr. Dan Căpățână, managerul spitalului, în urma unor afirmații care susțineau contrariul), care ar presupune, teoretic, o sursă de finanțare pentru susținerea intervențiilor chirurgicale. În fapt însă, clinica nu a primit încă niciun leu pentru anul în curs, urmând să fie împărțit bugetul după semnarea Contractului-cadru - a arătat medicul.
În fața ușilor clinicii este întotdeauna coadă, iar mulți dintre cei care așteaptă să fie consultați de medicii constănțeni au mai fost și prin alte spitale. "Vin bolnavi, atât constănțeni, cât și de prin alte județe, care au fost refuzați în spitalele din Târgu-Mureș sau București. Sunt oameni cu probleme grave, care au nevoie de intervenții complexe. Iar dacă se intervine pe cord, trebuie rezolvate complet toate problemele. Vin și pacienți cu cancere depistate la plămâni sau la stomac", a mai spus dr. Pătruț.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5467 secunde