Țara noastră, pe ultimul loc la capitolul voluntariat

137
Țara noastră, pe ultimul loc la capitolul voluntariat - voluntari-1695652694.jpg

Articole de la același autor

România se află pe ultimul loc în Europa în materie de voluntariat. Ultimele date publicate de Institutului Național de Statistică, doar 4% dintre români s-au dedicat unei cauze anul trecut. De asemenea, mii de români n-au mai fost la muzee, teatre sau evenimente sportive. Cei mai mulți spun că motivele financiare sunt principale.

Cu toate acestea, mulți români confundă voluntariatul cu gesturi pe care le fac din când în când, precum donarea de sânge sau ajutarea unei persoane cu bani.

În 2019, România se afla pe ultimul loc într-un clasament al participării la activități de voluntariat și responsabilitate civică. Un procent de doar 3,2% dintre români au declarat că au participat măcar o dată pe an la o acțiune organizată în folosul altei persoane, fără plată.

În 2022, procentul a mai crescut, dar puțin. 4% dintre românii chestionați de INS au făcut voluntariat, iar aceștia sunt în mare parte liceeni care se pregătesc pentru admiterea la facultăți din străinătate.

„Voluntariatul nu este încă în obișnuința românilor. El nu este promovat în mod sistematic în școli, în instituții publice, la locul de muncă. El nefiind promovat nu a intrat nici măcar în vocabularul nostru”, spune sociologul Silvia Luican.

Pe de altă parte, 11% dintre familiile chestionate de Institutul Național de Statistică au spus că au mers în ultimele 12 luni la activități culturale sau sportive. În schimb, în 2019, procentul era mai ridicat, însă România era tot la coada clasamentului, alături de Bulgaria și de Macedonia de Nord.

Potrivit sociologilor, este necesar ca toate celelalte nevoi de bază să fie îndeplinite pentru ca oamenii să mai aibă timp, energie și buget pentru a ieși în lume.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3668 secunde