Târg de Crăciun cu aromă de produse expirate. Ce nereguli a descoperit Protecţia Consumatorilor

5507

Articole de la același autor

Au trecut doar două săptămâni de când a fost deschis Târgul de Crăciun din faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” şi unii agenţi economici se „joacă” deja cu sănătatea constănţenilor. Nu spunem noi acest lucru, ci inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, care au verificat, zilele trecute, toate tarabele cu mâncare și spațiile de agrement amenajate în această zonă.



În urma controalelor întreprinse la faţa locului, s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii pentru patru operatori economici şi s-au aplicat sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21.000 de lei.

De ce au fost închise spaţiile acestor agenţi economici? Reprezentanții Protecției Consumatorilor au sesizat că cei patru operatori de la Târgul de Crăciun comercializau diferite produse alimentare, pe care le preparau cu ingrediente expirate. După efectuarea verificărilor și luarea măsurilor care se impun în astfel de situații, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat că acest târg este, de fapt, „un bâlci care poate pune în pericol sănătatea consumatorilor”. Toate acestea în condiţiile în care echipele de control au constatat lipsa fluxului tehnologic, că apa pentru igienizarea vaselor şi a alimentelor este depozitată în butoaie de plastic, pavimentul era deteriorat, ustensilele erau neprofesionale. Totodată, s-a observat că mâncarea este preparată în praf, fără a exista o protecţie adecvată, nu era menţionată data de expirare pe unele preparate, lipsea cântarul sau dacă acesta exista nu putea fi omologat. La acestea se adaugă condimentele cu termen de valabilitate depăşit şi carnea de porc cu modificări organoleptice. Menţionăm că la standurile din parc sunt comercializate următoarele preparate: mici, cafă de porc, cârnaţi, piept de pui, sarmale, păstrăv la jar, cartofi pai, caşcaval pane, varză la ceaun etc. De asemenea, pentru partea de agrement, comisarii CJPC au constatat că nu era afişat regulamentul şi nici atenţionările sau avertizările, la maşinuţele electrice în dreptul jetonului exista o placă din fier cu butoni din metal, fără să existe protecţie, iar la celelalte spaţii de joacă s-a constatat că majoritatea nu aveau centura sau aceasta era ruptă. Ca urmare, s-a dispus oprirea temporară până la remedierea abaterilor semnalate.

„Ceea ce se dorea a fi un târg de Crăciun are un aspect mai mult de bâlci, motiv pentru care am rugat colegii de la Comisariatul Județean să verifice ce este în spatele ușilor închise. Spațiile de alimentație publică nu au apă, cu toate că aceasta este obligatorie când servești produse alimentare. Condițiile de depozitare sunt neconforme, iar jucăriile și jocurile lasă de dorit ca funcționalitate. jocurile alese nu sunt cele care să poată oferi siguranță celor mici”, a adăugat şeful ANPC.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5039 secunde