Ți-ai pus centrală de apartament? Riști să plătești taxe uriașe în plus

6611
26
Ți-ai pus centrală de apartament? Riști să plătești taxe uriașe în plus - fotofondcentraleapartament-1440695198.jpg

Articole de la același autor

Sute de familii de constănțeni au renunțat în această vară la sistemul centralizat de încălzire și au ales să-și monteze centrale termice de apartament. Au făcut investiții considerabile cu gândul că le va fi mai ușor la iarnă și că în loc de 600 - 700 de lei la întreținere, vor plăti 150 - 200 de lei la gaze.

O directivă europeană recentă s-ar putea să le încurce socotelile. Aceasta va intra în vigoare în toamna acestui an și obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Acestea sunt mult mai scumpe decât cele normale, însă au un randament termic de cel puțin 75 la sută. Mai mult decât atât, s-ar putea să trebuiască să plătească taxe suplimentare.

Potrivit reprezentanților Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC), în nicio țară europeană nu este permisă montarea centralelor termice în apartament din cauza faptului că acestea sunt considerate poluante.

"Poluatorul plătește. Oamenii care și-au montat centrală nu au fost sfătuiți de legislația ce va urma. Despre această directivă se știe de mult timp. De asemenea, se știe că se va introduce taxa pe coș, că oamenii vor fi obligați

să-și monteze coșuri de inox care să polueze sus și nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreținere ale centralelor de apartament vor fi mai mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideți să vedem dacă în zece ani, pentru că din zece ani în zece ani legea spune că centrala trebuie schimbată, ea se amortizează", a declarat Ionuț Nejloveanu, vicepreședintele ANPSC.

"Cea mai bună investiție!"

Constănțenii nu își fac deocamdată griji și cred că, indiferent de taxa de coș, își vor amortiza rapid investiția. "Vom vedea ce va fi. Deocamdată este foarte bine. Până iarna trecută plăteam la RADET între 700 și 800 de lei pe lună, la un apartament cu trei camere, cu repartitoare. Și era frig în casă, deși robinetele erau deschise la maximum. În prima iarnă cu centrală termică pe gaze nu am plătit mai mult de 150 - 200 de lei pe lună. Și aveam căldură, astfel încât nu mai trebuia să bag caloriferul electric în priză seara, când vroiam să facem baie copiilor. Și nu mai plătesc metri cubi de apă rece la preț de apă caldă, pentru că trebuia să las apa să curgă 10 minute pentru ca să vină fierbinte. Am cheltuit aproximativ 10.000 de lei, dar în fiecare lună economisesc cel puțin 500 de lei, pe care îi plăteam aiurea la întreținere. Calculul este simplu, în 20 de luni îmi recuperez investiția", ne-a povestit Dan Chivu, din Constanța.

Cea mai scumpă gigacalorie, la Constanța

De aceeași părere sunt și alți proprietari de apartamente în blocuri unde până de curând era încălzire centralizată.

"La Constanța, unde avem cea mai scumpă gigacalorie, unde nu se face recircularea apei și lași apa să curgă până vine fierbinte, o centrală termică de apartament este o afacere foarte bună. Indiferent ce taxe se vor introduce, probabil că tot nu se va ajunge la sutele de lei cât plăteam la RADET. Și până vor trece zece ani ca să schimbăm centrala pe care am montat-o săptămâna trecută, ehee, cine știe ce va mai fi", ne-a spus și Mihai Miu.

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
gogu
28 august 2015
Taxe

Taxe uriase o sa platesti tu reporter de cct ,angajat la Radet

zoro
28 august 2015
le stau in gat

Aceste centrale pe gaz le stau în gât celor de la Radet, sunt dispuși să spună orice numai să descurajeze oamenii să se debranșeze și să renunțe la ei. Sunt evident disperați și nu pot decât să mă bucur văzând ca pierd monopolul și viață bună cu care erau obișnuiți.

un cetățean
28 august 2015
ce prostie

Andreea dragă unde ai văzut centrale pe gaz cu 75%randament. Cele mai simple au peste 90%. Ai scris un articol foarte slab. Se vede prostia și interesul Radet.

e f SIMPLU
28 august 2015
ALO, PRIMARIA !!!!

primarule, fa-ti datoria fata de oamenii din oras... montati centrale pe gaz in punctele termice de cartier si ati rezolvat problema... scapam de CET unde 80% din angajati sunt platiti aproape degeaba si scapam si de intretinerea instalatiilor vechi !!!

Mihai
28 august 2015
randament

randamentul de 90% se refera la ardere - ceea ce inseamna ca 10% din gaz nu e ars deci nu incalzeste. Randamentul la care probabil se refera autoarea este randamentul centralei - adica cat din ce arzi este folosit sa incalzeasca apa si cat este pierdut....

Răspuns la: ce prostie
Adăugat de : un cetățean, 28 august 2015
Andreea dragă unde ai văzut centrale pe gaz cu 75%randament. Cele mai simple au peste 90%. Ai scris un articol foarte slab. Se vede prostia și...
Rafte, tsi nu`nhi giots
28 august 2015
Esti o mare proasta Rafte

Ce proasta esti machidoanco , Rafte A. ! Cu articole de acest gen ca "s-ar putea" , te apropii mult de stilul comunistului Titza-Calin...

un cititor
28 august 2015
ce prostie

ca să vezi cum o prostie atrage alte prostii și tot așa noi să fim sănătoși

Răspuns la: randament
Adăugat de : Mihai, 28 august 2015
randamentul de 90% se refera la ardere - ceea ce inseamna ca 10% din gaz nu e ars deci nu incalzeste. Randamentul la care probabil se refera...
alt cititor
28 august 2015
altă prostie

aia cu ..."adica cat"...mi-a plăcut cel mai mult.

Răspuns la: randament
Adăugat de : Mihai, 28 august 2015
randamentul de 90% se refera la ardere - ceea ce inseamna ca 10% din gaz nu e ars deci nu incalzeste. Randamentul la care probabil se refera...
Cetateanul
28 august 2015
Prostiti poporul cu ziarul

Articol comandat de RADET? Realitatea e simpla: e mult mai ieftin sa te incalzesti cu centrala de apartament decat cu sistemul de incalzire centralizat. 10 000 de lei investitie initiala? Nu doar centrala si caloriferele. Ci cu tot cu tras gazele in apartament. Care gaze se folosesc si pentru aragaz. In 2 ani se amortizeaza investitia. Unde mai pui si confortul obtinut: nu mai umbli dupa butelie, ai apa calda si caldura cata vrei si cand vrei. RADET cu CET si cu primaria jecmanesc oamenii.

cetatean european
28 august 2015
Mass media

"O directivă europeană recentă s-ar putea să le încurce socotelile." " Mai mult decât atât, s-ar putea să trebuiască să plătească taxe suplimentare." Acest "s-ar putea" face diferenta intre jurnalistii de calitate si dvs, stimata autoare a articolului. Dupa 22Dec1989 observ ca nu ne dezicem sa mintim/destabilizam/panicam/etc populatia. Pacat, ma asteptam sa scrieti un articol in care ne expune-ati eventual si adresa dvs prin care cereati lamuriri sursei dvs, daca este vorba de o sursa si nu despre un furnizor de energie (termica?!). Cam mult scris pentru calitatea articolului, asadar dragi constanteni...fiti pe pace, un weekend placut si sanatos tuturor!

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5764 secunde