Ți-ai pus centrală de apartament? Riști să plătești taxe uriașe în plus

6622
26
Ți-ai pus centrală de apartament? Riști să plătești taxe uriașe în plus - fotofondcentraleapartament-1440695198.jpg

Articole de la același autor

Sute de familii de constănțeni au renunțat în această vară la sistemul centralizat de încălzire și au ales să-și monteze centrale termice de apartament. Au făcut investiții considerabile cu gândul că le va fi mai ușor la iarnă și că în loc de 600 - 700 de lei la întreținere, vor plăti 150 - 200 de lei la gaze.

O directivă europeană recentă s-ar putea să le încurce socotelile. Aceasta va intra în vigoare în toamna acestui an și obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Acestea sunt mult mai scumpe decât cele normale, însă au un randament termic de cel puțin 75 la sută. Mai mult decât atât, s-ar putea să trebuiască să plătească taxe suplimentare.

Potrivit reprezentanților Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC), în nicio țară europeană nu este permisă montarea centralelor termice în apartament din cauza faptului că acestea sunt considerate poluante.

"Poluatorul plătește. Oamenii care și-au montat centrală nu au fost sfătuiți de legislația ce va urma. Despre această directivă se știe de mult timp. De asemenea, se știe că se va introduce taxa pe coș, că oamenii vor fi obligați

să-și monteze coșuri de inox care să polueze sus și nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreținere ale centralelor de apartament vor fi mai mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideți să vedem dacă în zece ani, pentru că din zece ani în zece ani legea spune că centrala trebuie schimbată, ea se amortizează", a declarat Ionuț Nejloveanu, vicepreședintele ANPSC.

"Cea mai bună investiție!"

Constănțenii nu își fac deocamdată griji și cred că, indiferent de taxa de coș, își vor amortiza rapid investiția. "Vom vedea ce va fi. Deocamdată este foarte bine. Până iarna trecută plăteam la RADET între 700 și 800 de lei pe lună, la un apartament cu trei camere, cu repartitoare. Și era frig în casă, deși robinetele erau deschise la maximum. În prima iarnă cu centrală termică pe gaze nu am plătit mai mult de 150 - 200 de lei pe lună. Și aveam căldură, astfel încât nu mai trebuia să bag caloriferul electric în priză seara, când vroiam să facem baie copiilor. Și nu mai plătesc metri cubi de apă rece la preț de apă caldă, pentru că trebuia să las apa să curgă 10 minute pentru ca să vină fierbinte. Am cheltuit aproximativ 10.000 de lei, dar în fiecare lună economisesc cel puțin 500 de lei, pe care îi plăteam aiurea la întreținere. Calculul este simplu, în 20 de luni îmi recuperez investiția", ne-a povestit Dan Chivu, din Constanța.

Cea mai scumpă gigacalorie, la Constanța

De aceeași părere sunt și alți proprietari de apartamente în blocuri unde până de curând era încălzire centralizată.

"La Constanța, unde avem cea mai scumpă gigacalorie, unde nu se face recircularea apei și lași apa să curgă până vine fierbinte, o centrală termică de apartament este o afacere foarte bună. Indiferent ce taxe se vor introduce, probabil că tot nu se va ajunge la sutele de lei cât plăteam la RADET. Și până vor trece zece ani ca să schimbăm centrala pe care am montat-o săptămâna trecută, ehee, cine știe ce va mai fi", ne-a spus și Mihai Miu.

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
I-o
28 august 2015
Dedicație !

Este clar in interesul cui a fost scris articolul! Astept o lege care sa interzică si sa pedepsească panicarea si dezinformarea populației ! In nici un stat european nu este interzisă centrală de apartament ptr ca de fapt nu exista sistem centralizat la nivel de oraș nicăieri in Europa exceptând țările comuniste ! Iar in al doilea rand centralele de apartament "poluează" infim mai puțin decat CET-ul nostru ! Așteptăm dreptul la replica cu dovezi al jurnalistei ?!

haihui
28 august 2015
Minciuni

Minciuni propagate de ANPSC. Ar fi fost de preferat sa fi publicat si punctul de vedere exprimat de ANRE, adica autoritatea care reglementeaza domeniul asta. Uitati mai jos, din alt ziar, cum sta treaba de fapt. Nu exista niciun act normativ, european sau national, care sa oblige detinatorii de centrale termice sa le inlocuiasca cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic, asa cum s-a speculat in presa, a dat asigurari vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Este o informatie neconfirmata. Proprietarii de centrale indivdiuale, la bloc sau la casa, nu au niciun fel de obligativitate de inlocuire a acestora. Fiecare detinator de centrala este stapanul deciziei cand si cu ce fel de centrala isi asigura confortul in locuinta", a explicat acesta, la TVR. El sustine ca pare a fi o strategie de marketing a producatorilor de centrale de tip apartament si insista asupra faptului ca nu exista niciun articol de lege care sa impuna asa ceva. "Nu exista nicio directiva aprobata la Bruxelles. Sunt discutii privind imbunatatirea actualei directive privind eficientizarea energetica. Singura obligatie legata de locuinta colectiva, de bloc, e legata de contorizare. Consumul fiecarui cetatean trebuie masurat. Obligativitatea aceasta are termen 31 decembrie 2016″, a explicat Emil Calota.

haihui
28 august 2015
amortizare

Cit despre amortizarea investitiei, il rog pe dl Nejloveanu sa nu fie ingrijorat, saracutul de el: investitia se amortizeaza intre 3 si 4 ani. Eu mi-am facut calculul: 60x8 = 480 lei butelia (o butelie la o luna jumatate); 450x5 = 2.250 caldura (5 luni de incalzire cu o medie de 450 lei pe luna); 12x150 = 1.800 lei (incalzirea apei, care era oricum numai calda nu era, cel putin in primul sfert de ora). Total general: 4.530 lei. Acum, calculul e foarte simplu: pe lunile de iarna, am platit gazul intre 150 -250 lei, deci sa punem o medie de 200 lei. 6 luni de incalzire (sa fim generosi) inseamna 1.200 lei. In restul anului, platesc 30-60 lei (ultima factura de gaz a venit cu 31 lei). Hai, o medie de 45 leix 6 luni = 270 lei. Total general: 1.470 lei. Rezulta o economie de 3.000 lei pe an! In functie de investitia fiecaruia (intre 10.000 si 12 mii lei), investitia se recupereaza in 3-4 ani. Maxim! Si nu mai vorbim si de confortul oferit...

v
28 august 2015
v

Se vede din avion.Madame jurnalista a nscris un articol la comanda.Cine pune botu asta este.Problema este cum un ziar ca acesta,care credeam ca nu este de partea "trandafirilor", a lasat spre publicare un articol "comandat".Poate RADET sa dea caldura gratis,nimeni nu mai crede in ei si toti se vor debransa cu toate piedicile puse.Vor ramane"bransati doar "crema"orasului,tiganimea si asistatii pe degeaba.La faliment grabnic RADET!

Mikelis
28 august 2015
Tot mai ieftin e cu centrala

De ce nu spuneti ca Cet-ul va da faliment? Faci o investitie de 10000 de lei pe 10 ani, dar ganditi-va in 10 ani cate milioane platiti ca fraierii la RAdet, sa zicem minim 500 lei x 6 luni/ 1an, adika 3000 lei caldura pe un an, dar pe 10 ani cat inseamna? 30000 lei pe 10 , adik cei care raman la Radet platesc de 3ori investitia intr-o centrala, si nu mai punem ca nu mai platesti apa calda dubla la raja si ca ai caldura cand vrei. Cu toate taxele din lume pe centrala tot nu o sa platitm cat platim la Radet, pllus ca ai caldura si apa calda cand vor muschii tai si nu trebuie sa stai dupa altii. Cel care a scris articolul ori habar nu are jde jurnalism ori e lingaul Radet-ului. Sa va fie rusine ca sustineti monopolul in echitului de Radet!

un cititor
28 august 2015
vai doamne

..."sa trebuiasca sa plateasca'... Astfel nu mai scriu nici cei mici de la clasele primare.

Răspuns la: Mass media
Adăugat de : cetatean european, 28 august 2015
"O directivă europeană recentă s-ar putea să le încurce socotelile." " Mai mult decât atât, s-ar putea să trebuiască să plătească taxe...
Falitilor
28 august 2015
Centrala la apartament

asta va lipsea, ce crezi ca primesti la 3000-4000 de lei cat costa o centrala low cost, gata sa sara in aer in orice moment. Daca un telefon mai de doamne ajuta costa atat, cat de bou sa fii sa crezi ca iti da cineva o centrala pe gaze la aceeasi bani ? Primesti un stift, o bomba la propriu, o centrala de calitate te ajunge la 12-14.000 euro, dar unde e saracie si prostie din belsug, n-ai ce face. Adevarul e ca atat radet cat si rahatii aia care-ti baga bomba in casa ar merita un glonte intre dinti. Solutia e sa castigi mai mult, sa-ti faci o casa ca lumea, si sa scapi de cotetele astea numite apartamente.

c
28 august 2015
xx

Esti un cocalar cu telefon scump si bmw pe care il conduci doar Duminica.Esti un prost care ma mir ca citeste un ziar.

Cosmin
28 august 2015
Selectam dezvoltatori pentru piata globala.

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

gheorghe
28 august 2015
centrala apartament

Nu stiu cum este prin alte tari in Europa, dar in Marea Britanie centrala de gaz de apartament este ceva comun. Si normal. Termostat, si robinete de reglare la fiecare calorifer. Consumi cand vrei cat vrei si in ce camere vrei. Si dupa buzunar bineinteles. Nimic in presa in ultimii ani despre directive taxe si alte chestiuni de acest gen.

26 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4456 secunde