Tichetele de masă și cele de vacanță, taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2024

9740
Tichetele de masă și cele de vacanță, taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2024 - taxe-1699882894.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, tichetele de masă și cele de vacanță vor fi taxate suplimentar. Este vorba despre un procent de 10% care se virează către CASS, așa cum prevede legea publicată în Monitorul Oficial.


Așadar, de la 1 ianuarie 2024, angajatorii vor plăti o taxă suplimentară în cazul tichetelor de masă și de vacanță care sunt stipulate în contracte. Contribuția de 10% va fi trimisă către CASS. Practic, angajații care dispun de aceste beneficii vor primi cu 10 procente mai puțin, începând cu veniturile aferente anului viitor.


La data de 1 august 2023, valoarea tichetului de masă a ajuns la 35 de lei. De la 1 ianuarie 2024, urmează să se majoreze la 40 de lei. Cât despre tichetele de vacanță de care pot beneficia angajații care lucrează în sistemul privat, angajatorii le pot acorda doar în limita a șase salarii de bază minime brute pe țară (în cursul unui an fiscal). Cu alte cuvinte, pragul maxim este de 18.000 de lei. La momentul actual, tichetele se oferă în format digital și sunt supuse plății impozitului, însă nu contribuțiilor sociale.


Costul suplimentar de la 1 ianuarie 2024 va fi suportat de companii, în condițiile în care aleg să ofere acest beneficiu în continuare. Iată câteva detalii care sunt prevăzute în proiectul de lege.


„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană. (…) Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.


În actul normativ s-a menționat și reglementarea unui regim fiscal pentru bonurile de masă acordate angajaților.


„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se mai arată în actul normativ.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0044 secunde