Toamna șomerilor

895
1
Toamna șomerilor - preselectiespaniaajofm24-1320684704.jpg
Toamna a venit cu vești proaste pentru mulți constănțeni. Peste 2.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă în mai puțin de două luni. Dacă, în luna iulie, județul Constanța număra 9.541 de șomeri, la finele lunii octombrie, erau înregistrați 11.454. Numai jumătate din aceștia primesc indemnizație. Mai grav este că rândurile șomerilor se vor îngroșa și în perioada următoare, atât în noiembrie, cât și în decembrie.

"În luna octombrie, a crescut șomajul în județul Constanța. În prezent, avem 11.454 de șomeri și o rată a șomajului de 3,7%, cu două procente mai mare decât în luna septembrie. Deocamdată, sunt în derulare cursuri de formare de manageri în activități de turism, realizate în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Încep în curând cursurile de instalatori instalații tehnico-sanitare și de gaze, de cofetar-patiser, stilist, formator, contabil și vulcanizator", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, Emilia Murineanu.

Românii nu mai vor la căpșuni, în Spania

Cei 2.000 de șomeri nu au însă, deocamdată, prea multe variante de a se angaja. Săptămâna aceasta, sunt disponibile numai 322 de locuri de muncă în diferite domenii de activitate. De asemenea, mai sunt și câteva zeci de posturi în străinătate. Totuși, se pare că românii s-au cam lecuit de munca peste hotare.

"Am avut și selecție pentru agricultori pentru Spania, la care s-au prezentat numai trei persoane. Acesta este un semn foarte clar că mirajul căpșunarului s-a transfor-mat într-o realitate inacceptabilă pentru români. Situația actuală i-a determinat pe români să-și redescopere simțul demnității și refuză să se mai umilească. În plus, diferența între rata șomajului din Spania, unde, săptămâna trecută, în regiunea Castilia La Mancha, era de 28%, față de cea din Constanța, 3,7%, i-a determinat să refuze ca spaniolii să îi considere hoți de locuri de muncă", a mai explicat Emilia Murineanu.

Se caută sudori și personal pentru supermarket

În ciuda prognozelor destul de sumbre pentru perioada următoare, reprezentanții AJOFM sunt în continuare optimiști.

"Avem destul de mulți agenți economici puternici care fac angajări. De exemplu, Șantierul Naval din Mangalia angajează 50 de ingineri, iar Șantierul Naval din Constanța, 30 de sudori și 30 de lăcătuși mecanici. La fel, se caută angajați și pentru supermarket-ul Lidl, ce se va deschide săptămâna viitoare, dar și pentru alte magazine din centrul comercial Maritimo. Județul Constanța stă bine și noi ne străduim să formăm persoane conform solicitărilor agenților economici", a încheiat șeful AJOFM. 

Comentează știrea

irinel
1 decembrie 2011
toamna somerilor

nu-i de ris ,Constanta este un oras turistic,toata lumea stie ca vara poti lucra si economisi bani si pentru iarna,primavara inapoi la munca, nu suntem singuri,se practica in m-ai toate orasele turistice din lume

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4135 secunde