Un tablou, trei vaci sau cinci porci și ai pierdut ajutorul social!

654
1
Un tablou, trei vaci sau cinci porci și ai pierdut ajutorul social! - 529769a35ecc41dae7f6604808b82783.jpg
Ajutoarele de la stat nu mai sunt ce au fost odată. Au trecut vremurile în care mii de familii trăiau din ce le dădea statul. Acum nu mai primesc bani de lem-ne pentru foc, nu mai au dreptul la șomaj dacă refuză un loc de muncă și nu mai au parte de venit minim garantat decât dacă îndeplinesc anumite criterii.
Mai nou, Guvernul intenționează să limiteze numărul beneficiarilor de ajutor social prin introducerea de norme noi privind acordarea acestuia. Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat este în dezbatere publică până pe data de 16 ianuarie. Documentul cuprinde, pe lângă cererea de solicitare a ajutorului social, în forma nouă, formularul de anchetă socială, fișa de calcul, și lista cu bunurile considerate a nu fi de strictă necesitate și care restricționează acordarea ajutorului. Familiile și persoanele singure care au în proprietate cel puțin unul din bunurile cuprinse în această listă nu beneficiază de ajutor social.

Blănurile de valoare taie banii de la stat
Așa se face că cei care au bunuri precum aparatură electronică, blănuri, mașină, tractor sau cresc în curte ciuperci, struți, fazani, melci sau viermi de mătase, nu vor mai avea dreptul la venitul minim garantat. În ceea ce privește aparatura electronică, sunt enumerate gadget-uri precum aparate de filmat, camere video, video interfon, amplificatoare audio, combine audio-video, laptop-uri și copiatoare xerox. Dacă o persoană deține obiecte de valoare gen tablouri și obiecte de artă, obiecte ornamentale din metale prețioase, obiecte de cristal și porțelan de mare valoare, blănuri de mare valoare, în stare vandabilă nu va mai putea să primească ajutorul de la stat. Acest lucru este valabil și pentru cei care au în proprietate mijloace de transport gen autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel și remorci, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete și scutere, dar și tractor, combină, secerătoare, semănătoare și alte utilaje agricole.

Fără melci și viermi de mătase
Nu vor mai fi eligibili pentru ajutorul social nici cei care au alte clădiri în afara locuinței, terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în cea rurală, precum și cei care au în gospodărie mai mult de trei vaci, cinci porci, 20 de oi, doi cai, 80 de păsări sau 15 familii de albine. Mai mult decât atât, dacă au crescătorii de melci, struți, fazani, păuni, nurci, nutrii, viermi de mătase, pește sau ciuperci, pe care le pot comercializa, nu mai pot primi bani de la stat, chiar dacă nu au venituri fixe.
Potrivit noilor norme, sunt considerate bunuri de strictă necesitate și nu pot îngrădi solicitarea ajutorului social, un aragaz, o mașină de spălat, un calculator personal, un telefon fix sau mobil, o bicicletă sau o barcă nemotorizată. Sunt permise și terenuri intravilane mai mici, dar și creșterea unui număr limitat de animale în gospodărie, cum ar fi cel mult o vacă sau un cal.
Conform aceluiași proiect, cuantumul ajutorului social se va stabili ca diferență între nivelul venitului minim garantat prevăzut în lege și venitul net lunar al familiei sau persoanei singure și va fi calculat de reprezentanții primăriilor.

Comentează știrea

chis marcel
30 ianuarie 2012
comentarii

daca tot se modifica normele de aplicare a legii nr.416, se poate stipula ca termenul maxim cat se poate acorda acest ajutor sa fie minim 6 luni si maxim a an pentru familiile sau persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani. Pentru persoanele singure cu varsta de peste 55 de ani, termenul de acordare sa fie mai mare. Aceste reguli sunt cuprinse si in legea nr. 76 privind somerii. Acestia beneficiaza pe perioade scurte de timp. De asemenea as dori ca persoanele cu varsta de pensionare sa nu mai aduca adeverinte de venit ce se cereau din 3 in 3 luni, acum din 6 in 6 luni conf. OUG 124. Anchetele sociale sa fie facute din 6 in 6 luni conf. OUG 124, la termenul de depunere a cererilor si declaratiilor pe propria raspundere.De asemenea sa fie stipulat expres legea locuintei in fiecare lege ce va face obiectul prestatiilor sociale deoarece primarii nu inteleg prevederile noii legi 292 a asistentei sociale si deoarece vin alegerile se preocupa acum sa dea noi ajutoare sociale ptr a beneicia de voturi.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Mai 2010
Stire din Social : "Trăiesc" cu 13 lei pe lună
Pagina a fost generata in 0.27 secunde