X

Unii construiesc, alții demolează! Dezastru la locurile de joacă din Constanța!

3812

Articole de la același autor

După o lungă așteptare, constănțenii se bucură în sfârșit de locuri de joacă noi și modernizate, oferind copiilor un mediu sigur și plăcut pentru recreere. Aceste spații sunt esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a celor mici, însă, din păcate, multe dintre ele devin rapid impracticabile din cauza actelor de vandalism.

Numeroși cititori ai cotidianului nostru ne-au semnalat nemulțumirea față de situația actuală. În ciuda eforturilor părinților de a-și educa copiii să respecte bunurile publice, aceștia se simt neputincioși în fața celor care nu își supraveghează copiii sau a grupurilor de adolescenți care consideră că este amuzant să folosească echipamentele destinate celor mai mici.



Părinții constănțeni au fotografiat leagăne rupte, balansoare smulse, table de jocuri sparte, tobogane găurite și enumerarea vandalizărilor poate continua. La toate acestea se adaugă și murdărirea cu graffiti, ori aruncarea gunoaielor la întâmplare, fapte care transformă locurile de joacă în coșuri de gunoi.

Deși Primăria Constanța a declarat în repetate rânduri că se ocupă permanent de reparații și întreținerea acestor spații, fie că este vorba de echipamentele de joacă, garduri sau suprafața din cauciuc, durata de viață a locurilor de joacă depinde în primul rând de modul în care acestea sunt utilizate și respectate de cetățeni.



„Sunt de o nesimțire cum nu am mai văzut. Este incredibil cât de puțin respect au unii oameni. Nu putem avea nimic frumos. Fie sunt copii care nu au fost învățați să respecte bunurile, fie adolescenți needucați care vin aici, fac dezordine, sparg semințe și distrug totul. Le-am atras atenția de atâtea ori părinților care își lasă copiii să strice echipamentele, dar degeaba, mă ignoră complet. Este o lipsă totală de respect”, a declarat pentru redactorii ziarului „Cuget Liber”, Elissa B., constănțeancă.

„În fiecare săptămână se strică ceva. Și nu înțeleg această plăcere a adolescenților de a veni unde se joacă cei mici ca să spargă semințe și să facă mizerie”, a declarat Diana F., tânără mamă din Constanța.

Este important ca adolescenții și tinerii să înțeleagă consecințele acțiunilor lor. Vandalizarea locurilor de joacă este sancționată conform HCL 297/2021, cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

Tineri vandali

Având în vedere faptul că mai mulți părinți acuză adolescenții de acte de vandalism, redactorii ziarului „Cuget Liber” au întrebat mai mulți tineri ce părere au despre aceste lucruri și dacă au făcut vreodată astfel de acte. Răspunsurile lor au fost unele foarte sincere.

„De obicei, vara am mai stat cu grupul de prieteni prin parcuri și ne-am jucat mai multe jocuri. S-au mai întâmplat și accidente, ba s-a mai rupt un leagăn, ba s-a mai spart un tobogan”, a declarat un adolescent.

„Recunosc că am făcut mizerie prin locurile acestea de joacă. Mâncam semințe și chipsuri pentru că oricum veneau oamenii de la curățenie de dimineață. A venit și poliția de multe ori. Fugeam imediat cum vedeam mașina, nu ne-au prins niciodată”, a adăugat prietenul său.

Când vine vorba de supravegherea video, Primăria Constanța a montat anul trecut, în luna februarie, aproximativ 40 de camere de supraveghere în stațiile de autobuz, dar și în preajma anumitor locuri de joacă pentru creșterea nivelului de siguranță și reducerea infracționalității. Cele din stațiile de autobuz pot fi observate cu ușurință peste tot în oraș, însă, cele de la locurile de joacă nu sunt în toate locațiile. Acolo unde sunt poziționate aceste camere, există panouri informative care semnalează prezența lor: „Atenție! Zona este supravegheată video. Imaginile sunt înregistrate pentru prevenirea infracționalității și siguranța cetățenilor. Primăria Municipiului Constanța-Direcția Generală Poliția Locală”.



Părinții constănțeni susțin că acest sistem este unul util, dar care nu este prezent în toate locurile. Autoritățile fac un apel către comunitate să contribuie la menținerea acestor spații într-o stare bună, pentru a asigura un mediu sigur și curat. Astfel, totul ține de spiritul civic al fiecărui om pentru a menține aceste locuri de joacă, dar și alte spații din oraș într-o stare bună, fiindcă, la finalul zilei, acestea sunt reparate tot din banii constănțenilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.276 secunde