Va fi prăpăd în Spitalul Județean. Medicii, puși să aleagă între privat și stat. "Toți specialiștii vor pleca!"

35823
22
Va fi prăpăd în Spitalul Județean. Medicii, puși să aleagă între privat și stat.

Articole recomandate

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a declanșat un val de nemulțumiri în rândul cadrelor medicale care lucrează în sistemul medical de stat, dar și în rândul celor care își desfășoară activitatea în sistemul privat. Acestora nu le mai este permis să figureze în două contracte cu CJAS, astfel fiind obligați să opteze doar pentru o instituție în care să își desfășoare activitatea.


În urmă cu un an, județul Constanța a fost considerat, pe baza unor criterii ale CJAS, un județ cu deficit de doctori, astfel medicii își puteau desfășura activitatea în două instituții care aveau contract cu CJAS, de exemplu, puteau să lucreze la Spitalul Clinic Județean (SCJU) și Casa de Asigurări deconta activitatea respectivă și puteau lucra în contract cu CJAS și la orice altă instituție privată sau de stat. Cu puțin timp în urmă, cadrele medicale au fost înștiințate că nu pot lucra decât pe un singur contract cu CJAS. O comisie mixtă a Casei a stabilit că județul Constanța nu mai are deficit de doctori specialiști și a fost inclus tot județul, plus o rază de 25 de km în jurul acestuia, în această decizie. Dacă activitatea medicilor se desfășoară într-o unitate medicală aflată la o distanță de cel puțin 25 km mai mare de județul Constanța, acestora le este permis să aibă două contracte cu CJAS. 


"Consecința acestui lucru este că medicii care lucrează la Spitalul Clinic de Urgență și la un spitalul privat trebuie să aleagă unde vor să își continue contractul cu CJAS și nu cred că vor dori mulți să rămână în sistemul public, s-ar putea să aleagă sistemul privat. O altă consecință se referă la foarte multe investigații care se făceau pe spitalizarea de zi, care nu se vor mai putea desfășura decât contracost, iar dacă medicul a ales să nu le mai efectueze în privat se vor aglomera și mai mult instituțiile publice. Oamenii alegeau să desfășoare intervenții de mică amploare în sistemul privat, iar în felul acesta nu se va mai putea, decât cu plată integrală ori la spitalul public. Dacă se va menține această decizie, SCJU va fi în imposibilitatea de a-și organiza liniile de gardă prin plecarea doctorilor la privat",a declarat dr. Florian Stoian, specialist cardiologie în cadrul Medstar General Hospital. 
Medicul specialist afirmă că cei care vor suferi mai mult sunt pacienții, deoarece CJAS gestionează banii asiguraților, iar ei trebuie să beneficieze de servicii medicale acolo unde doresc, și acolo unde lucrează doctorii pe care ei îi vor. "Toată lumea este intens îngrijorată de o așa decizie", specifică dr. Florian Sto-ian


"Va fi jale și prăpăd în sistemul de stat"


În urma acestei hotărâri, unii medici deja au hotărât să rămână în sistemul de stat, iar clinicile private la care lucrau au ieșit în pierdere, deoarece au primit mai puțini bani de la CJAS, pentru că aceștia nu mai figurau pe listele de angajați. "E trist că s-a întâmplat așa ceva, pentru că prin spitalizarea de zi, în primul rând, pacientul avea de câștigat. Încăpățânarea de a susține așa ceva va duce la nediagnosticarea unor boli și la imposibilitatea unor oameni cu venituri mici să aibă acces la consultații", explică me-dicul specialist. 


Unii doctori riscă să fie dați în judecată de conducerea spitalului privat la care și-au desfășurat activitatea până în prezent, în cazul în care ar decide să aleagă sistemul de stat. Însă, unele cadre medicale înclină să creadă că majoritatea medicilor vor alege sistemul privat, datorită condițiilor mai bune.
"Categoric medicii vor alege mediul privat, pentru că salariile sunt mai mari și condițiile sunt care sunt. Va fi jale și prăpăd! Spitalul Județean va avea sigur de suferit ", a declarat dr. Salim Camer, specialist endocrinolog.


"Nu ne convine decizia!"


Și conducerea Spitalului Județean, prin vocea managerului dr. Cătălin Grasa, și-a exprimat dezacordul total cu privire la decizia luată de comisia CJAS.


"Nu ne convine această decizie, este nepotrivită. Constanța este deficitară în ce privește personalul medical. Eu sper că această decizie se va rediscuta și comisia respectivă să se răzgândească. Toți avem de pierdut, pacienții pe de o parte, dar și Spitalul Județean, o pierde-re uriașă, pentru că toți specialiștii vor pleca la privat. Nici nu se discută, se vor duce la salariu mai mare", a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Cătălin Grasa.


Pe de altă parte, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate au susținut că această decizie are bază legală și că va rămâne în picioare, în ciuda nemulțumirilor pe care le-a provocat.


"Nu a fost o decizie exclusiv a Casei de Asigurări. Decizia a fost luată de o comisie mixtă de reprezentanți din mai multe domenii, inclusiv un reprezentant al Consiliului Județean. Ideea centrală este că medicii nu pot încheia două contracte cu Casa de Asigurări. Această decizie s-a luat pentru că s-a considerat că județul nu mai este deficitar în ceea ce privește cadrele medicale. Această prevedere există în legislație de multă vreme, dar și în contractele cadru, nu a fost pusă în aplicare până acum. Regula se aplică și pentru cei care au cabinete particulare. Vor putea menține activitatea, dar nu vor avea contract cu Casa de Asigurări", a declarat Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al CJAS.


În concluzie, cadrele medicale mili-tează pentru colaborarea dintre sistemul de stat și cel privat și fie că lucrează în unul din cele două sisteme, fie că lucrează în ambele, cu toții sunt de acord că această decizie afectează, în primul rând, pacientul. 


"Pacientul are cel mai mult de pierdut. Această discriminare care se face între sistemul de stat și cel privat nu ar trebui să existe, pentru că în mod normal ar trebui să colaboreze aceste două sis-teme. Nimeni nu vrea să realizeze că banii sunt ai pacientului, el alege. Și în privat se salvează vieți, prin ambulatoriu, de ce să limitezi pacientul. Este nevoie de cadre medicale, mai ales în sezonul estival, când este aglomerația aceasta de pacienți", a declarat Dorel Buriu, manager Medstar General Hospital.


Comentează știrea

22 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
dhqUIOCBxjn
7 decembrie 2016
SDfnxeWQtNmhW

vfMxrr elerbjxhkmum, [url=http://qmbuerxorwtx.com/]qmbuerxorwtx[/url], [link=http://hjqfisorenov.com/]hjqfisorenov[/link], http://mxozjtdzdxzz.com/

cincinel
22 aprilie 2017
Ia incerca asa mai excrement

SA FIE PRAPA DAAA CINE SPUNE SEFUL SPTALULUI CARE ACTIVEAZA IN HAHAT CLINICI PARTICULARE SI IN HAHAT CONS DE ADMIN. HAI SA VEDEM CARE MEDIC DIN SPIT NU ARE CONSULTATI IN PRIVAT,CARE CARE.DAR DE TRE SA MANICE CINEVA SI KKT CA NU SE POATE ALTFEL. SIII I SA DAT FARFURIA IN FATA UNFLATULUI ASATA CARE PE DEASURA II SI PSD-IS DOAR II NUMIT CAPACITATILE SALE IS ZERO. TRE INTREBAT CIND A INTR IN SALA ULTIMA DATA PT PT UN APENDIC ATIIT NIMIC MAI MULT

22 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 0.9108 secunde