Vă simțiți în siguranță pe trecerea de pietoni?

1049
2
Vă simțiți în siguranță pe trecerea de pietoni? - trecerepietoni1-1337971035.jpg
Convinși că trecerea de pietoni de pe strada Mihai Viteazul, Constanța, nu este un loc sigur pentru traversarea de pe un trotuar pe celălalt, oamenii cer montarea de urgență a unui semafor. "Exclus un semafor în zona Tomis!", este de părere comisarul șef Constantin Dancu, șeful Poliției Rutiere, care consideră că soluția ideală rămâne desființarea "zebrei", montarea unui gard pietonal, iar oamenii să traverseze, civilizat, prin pasajul Tomis.

Este nevinovata "zebră", semafo-rizată sau nu, un loc sigur pentru traversarea pietonilor? Teoretic, da, practic, lucrurile stau cu totul altfel. Anul trecut, de exemplu, principala cauză a tragediilor înregistrate pe șoselele orașului a constituit-o traversarea neregulamentară a străzii. Iar vina nu aparține doar șoferilor prea grăbiți, băuți sau incapabili să conducă atât de preventiv, încât să evite orice eveniment nedorit, ci și pietonilor indisciplinați. Pietoni care continuă să traverseze prin locuri ne-permise pentru că așa le vine la îndemână sau se angajează să traverseze pe zebră fără să se asigure. Pe de altă parte, este o realitate că, în eterna lor grabă, mulți șoferi ignoră trecerile de pietoni, spre disperarea oamenilor care, la rândul lor, grăbiți, fac slalom printre mașini chiar pe trecerile de pietoni. Una peste alta, marcajele pietonale rămân o eternă problemă pentru participanții la trafic, dar și pentru Poliția Rutieră și Primărie.

Ca la noi, la nimeni…

Claxoane, limbaj trivial, nervi ce dau în clocot întregesc tabloul într-o zonă ultracentrală, de trafic rutier infernal, respectiv strada Mihai Viteazul, din perimetrul pasajului Tomis. Autoritățile admit că este un alt punct fierbinte, unul dintre multe altele de pe raza orașului, unde se creează mai tot timpul ambuteiaje, iar anul trecut, chiar au încercat să fluidizeze traficul, prin desființarea trecerii de pietoni și obligarea pietonilor să folosească pasajul Tomis. Oamenii au preferat să traverseze prin locuri nepermise, repugnându-le din start să pună piciorul în insalubrul pasaj, considerat, pe deasupra, și un loc periculos pe timpul nopții. Urmare scandalului creat, trecerea de pietoni cu pricina a fost reînfiin-țată. Deși au apreciat că vocea le-a fost auzită, oamenii au cerut, încă din vara anului trecut, mon-tarea unui semafor, pentru înlă-turarea riscurilor la care sunt expuși zilnic, lucru care nu s-a întâmplat: "Nu ține nimeni cont de vocea noastră. Vorbim la stele! Sunt atâtea accidente aici, e multă violență verbală, claxoane, ne-bunie. Un semafor ar aduce disciplină. Cerem atât de mult? (Viorel Nicoară).

O altă "zebră de coșmar" este considerată și cea din zona "Antoniadis", unde pietonii sunt obligați să aștepte minute în șir până când vreun șofer mai sufletist oprește mașina.

"E păcat să nu folosim pasajul!"

Comisarul șef Constantin Dancu, șeful Poliției Rutiere, acceptă că circulația rutieră, dar și pietonală în zona pasajului Tomis este infernală, complicată și de existența stației de autobuz, și a celei de taxiuri (a se avea în vedere și că mulți taximetriști opresc exact în stația de autobuz). Pentru flui-dizarea circulației și pentru ca pietonii să nu mai fie supuși riscului accidentării, mai ales că, de-a lungul timpului, s-au întâmplat multe accidente aici, comisarul șef consideră că soluția optimă este desființarea trecerii de pietoni, apoi montarea unui gard pietonal, urmând ca pietonii să traverseze numai prin pasaj: "Din punctul meu de vedere, varianta unei treceri de pietoni, cu sau fără semafor, trebuie exclusă, mi se pare lipsit de educație să ai un pasaj care oferă condiții maxime de siguranță pietonilor și să nu-l folosești! Părerea mea e că educația se mai face și forțat de împrejurări!".

Cât privește latura economică, șeful Poliției Rutiere este de părere că toate costurile pentru instalarea și întreținerea unui semafor trebuie îndreptate către montarea gardului pietonal, renovarea pasajului, astfel încât scările să nu prezinte pericol de alunecare etc.: "Mai degrabă sunt de acord cu instalarea unui semafor pietonal în intersecția de la Antoniadis, aici lucrurile stau cu totul altfel".

Comisarul șef Constantin Dancu îi asigură pe constănțeni că Poliția Rutieră este într-o permanentă comunicare cu Primăria pentru abordarea corectă a problemelor care țin de fluidizarea traficului.



Comentează știrea

consta
26 mai 2012
zebra ucigasa

comisarul șef Constantin Dancu are idee de cate accidente usoare , cu victime s-au produs la trecerea de pietoni de pe bdl. 1decembrie la intersectia cu str. bucuresti? si asta de cand aceasta trece s-a mutat cu scopul de a face loc unui rond ... dar trecerea s-a mutat , rondu nu a mai aparut. probabil e de interes sa se dischida cat mai multe santiere in Constanta ca de , vin alegerile. Sunteti partasi la toate accidentele de pana acum , de la primar si pana simplu tablagiu care vine si zilnic in zona sa numere pagubele !!!

Recuperamdatorii
8 iunie 2012
recuperamdatorii

Recuperam datorii , legal si gratuit. recuperamdatorii.ro

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Mai 2012
Stire din Eveniment : Capcana de pietoni din CET
Pagina a fost generata in 0.6349 secunde