Vârstnicii constănţeni, greu de convins să stea la distanţă şi să poarte corect masca de protecţie

1324

Articole de la același autor

În autobuz, în staţia de autobuz, în piaţă, la cumpărături, în supermarket, aproape peste tot, vârstnicii par cel mai greu de convins să poarte corect masca de protecţie. Unii o au la ei doar în cazul în care îi verifică vreun om de ordine şi se mai şi supără atunci când li se atrage atenţia. Alţii poartă o mască zile în şir până când devine ea însăşi un focar de infecţie.

Deşi este bineştiut că sunt cei mai fragili în faţa noului coronavirus, mulţi vârstnici constănţeni nu doar că ignoră regulile, dar se pun singuri în pericol. Cu masca pusă de formă doar la gât sau doar la gură, cutreieră oraşul în lung şi lat, merg cu autobuzul să îşi rezolve anumite probleme şi stau la taifas, pe aceeaşi bancă, în parc sau în faţa blocului, fără să le pese că riscă să se îmbolnăvească.



„Zi de zi merg cu autobuzul la serviciu şi observ bătrânii care sunt permanent pe drumuri. Sunt neglijenţi, nu poartă masca, nu îşi dezinfectează mâinile, nu au grijă de sănătatea lor. Pur şi simplu par că nu au reţinut nimic din ceea ce se tot vorbeşte de atâtea luni încoace, din ceea ce spun doctorii, nu doar oamenii de rând. Se înghesuiesc în autobuz, se ceartă în continuare pe locuri, urcă grămadă, coboară grămadă. La magazin stau la coadă fără să respecte vreo distanţă. Şi, culmea este că, dacă le atragi atenţia tot ei sunt supăraţi. Nici nu par să înţeleagă că, de fapt, noi pe ei vrem să îi protejăm”, ne-a povestit Alina Rusu, din Constanţa.



Veşnic, la coadă

Din păcate, tot ei sunt cei care, la primele ore la dimineţii, se înghesuiesc la cozi, în faţa instituţiilor unde au diferite probleme şi documente de rezolvat. Aproape că nu este zi în care să nu fie aglomeraţie şi coadă la intrarea în Casa Judeţeană de Pensii. În zadar se străduiesc agenţii de pază să stabilească o ordine şi să-i convingă pe oameni să păstreze distanţa sau să îşi pună masca pe faţă, în mod corect.



„Este foarte dificil să-i faci să înţeleagă că nu se mai pot buluci înăuntru, claie peste grămadă, cum obişnuiau să vină înainte de această pandemie. Aveau n-aveau treabă, intrau, mergeau pe la ghişee, cereau o informaţie, apoi se duceau la alt ghişeu, se întâlneau cu cineva cunoscut, mai stăteau şi cu el să îşi facă hârtiile. Acum vociferează că de ce nu îi lăsăm înăuntru. Şi pentru că vine frigul şi deja dimineaţa este rece, se plâng şi mai tare. Asta se întâmplă numai dimineaţa, pentru că, mai târziu, este mult mai liber şi intră imediat. Le explicăm să stea la distanţă unul faţă de celălalt, să aibă masca pe faţă. Sunt câte unii care, ţi-e şi milă de ei, vin cu câte o mască veche, murdară, ruptă. Cine ştie de când o au. Atunci, dacă reuşim le mai dăm noi una nouă”, ne-a povestit un om de ordine de la instituţie.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9038 secunde