Viermele de făină a devenit oficial „aliment nou”. Proiect legislativ adoptat de Senat, cu obligații clare pentru producători

242
Viermele de făină a devenit oficial „aliment nou”. Proiect legislativ adoptat de Senat, cu obligații clare pentru producători - image20210113245386620viermelefa-1693931800.jpg
Utilizarea insectelor și a proteinelor în alimente a fost reglementată într-un proiect de lege adoptat de Senat, care va ajunge la dezbateri și în Camera Deputaților.


Produsele tradiționale românești și cele protejate nu vor conține, însă, asemenea ingrediente.


Se interzice prin proiectul de lege adoptat marți de Senat includerea „noilor alimente” în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Comisiile raportoare (de agricultură şi economică) din Senat au înlocuit în proiect sintagma “făină de insecte” cu alimente noi autorizate.


„Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligaţia de a afişa la loc vizibil, uşor accesibil, lângă standul separat prevăzut, informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte”, se arată în proiectul de lege.


Un articol, păstrat în forma propusă de iniţiatori, prevede că produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt/nu conţin insecte.


Mai mult, sunt enumerate Regulamentele europene în ale căror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelată, pastă, uscată, pudră, parţial degresată), condiţiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza şi proporţiile maxime admise, informează stirileprotv.ro


Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.


Proiectul de lege mai stabileşte că pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea. 


Menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.


Proiectul de act normativ a fost iniţiat de social-democraţii Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea şi Diana Tuşa şi a intrat în circuit parlamentar în aprilie 2023.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5355 secunde