Voluntari care salvează viețile copiilor din centrele de plasament. "Este nevoie de mult, dar totuși atât de puțin"

257
Voluntari care salvează viețile copiilor din centrele de plasament.

Articole de la același autor

Dincolo de jucării sau o haină mai bună, copiii din centrele de plasament au nevoie de oameni care să le fie alături și să-i sprijine în construirea unui viitor mai bun. Constănțenii dornici să fie voluntari în centrele de plasament, să îi ajute pe cei mici la lecții sau pur și simplu să se joace cu ei o pot face prin intermediul programului „Ajungem Mari“, desfășurat de Asociația „Lindenfeld”. Organizația a demarat recrutarea de voluntari, termenul limită pentru înscrieri fiind 20 septembrie.

Sunt peste 45.000 de copii și tineri în sistemul de protecție din România, iar alți 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, urmare a abandonului sau a unor tragedii care le lovesc familiile. Mulți dintre ei suferă traume emoționale și este nevoie de multă muncă, mult ajutor și multă înțelegere pentru a le depăși. De aceea, arată reprezentanții Asociației „Lindenfeld”, sunt prea multe situațiile în care copii instituționalizați nu mai au puterea să-și atingă adevăratul potențial în viață.

Pentru a veni în sprijinul lor, organizația desfășoară de opt ani programul de voluntariat „Ajungem Mari”. „Este nevoie de mult, dar totuși de puțin ca să schimbi lumea unui astfel de copil. De opt ani, programul educațional «Ajungem Mari» aduce o schimbare semnificativă și vizibilă în viețile a mii de copii din sistemul de protecție. De opt ani, voluntarii «Ajungem Mari» îi învață pe copii să fie cea mai bună versiune a lor, îi pregătesc pentru o viață independentă în momentul în care părăsesc sistemul de protecție, fac cu ei teme, meditații, merg cu ei în excursii și tabere și exersează bunătatea zi de zi”, arată reprezentanții organizației.

Peste 9.000 de voluntari ai organizației au ajuns în acești ani la mii de copii din București și alte 24 județe din țară. Au făcut cu ei meditații, i-au dus la cursuri vocaționale, în tabere și excursii de-o zi, la logopedie sau psihoterapie și, mai presus de orice, le-au fost sprijin moral și emoțional.

Acum, se derulează o nouă campanie de recrutare a voluntarilor care vor să facă bine, schimbând astfel lumea cu paşi mici. Se caută oameni care să le ofere copiilor din centrele de plasament două ore pe săptămână din timpul lor și șansa unui viitor mai bun.

La nivelul Constanței se caută 40 de voluntari pentru a lucra cu copiii și tinerii din centrele de plasament din Constanța, Agigea și Mangalia.



Se caută 40 de voluntari pentru centrele din județul Constanța


Se caută 40 de voluntari pentru a lucra cu copiii din centrele de plasament din Constanţa, Agigea, Mangalia. Orice modul de voluntariat dedicat copiilor și tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie – centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial – durează opt luni, din 15 noiembrie 2022 până în 30 iunie 2023. Copiii au nevoie de stabilitate în viețile lor şi de încrederea că, dacă își pun bazele în cineva, acel om nu va dispărea subit din viața lor. Se lucrează două ore pe săptămână cu copiii, fizic, dar și online, dacă nu există posibilitatea de a merge direct la beneficiarii proiectului, iar doritorii vor trece inițial printr-un proces de selecție și pregătire. Nu se dau teste de cultură generală, ci sunt etape menite să faciliteze selectarea oamenilor potriviți, care înțeleg angajamentul pe care se pregătesc să și-l asume și sunt deciși să le fie alături copiilor pe termen lung.

Voluntarii „Ajungem Mari“ sunt în general adulți, studenți sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi, implicați și dornici să îi ajute într-adevăr pe copii. Perioada de înscrieri are loc în lunile august-septembrie, iar testarea psihologică, interviul și trainingul încep imediat după aceasta. Toate detaliile despre înscriere și etapele de selecție și pregătire se regăsesc pe www.ajungemmari.ro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5717 secunde