Paradis sălbatic la malul mării. Demersuri pentru ca o bucată de plajă să nu dispară

2466
1

Articole de la același autor

Zona Edighiol – Periboina, aflată la doar câțiva zeci de kilometri de Constanța, unde apele lacului Sinoe se varsă în Marea Neagră, este una dintre puținele plaje sălbatice rămase pe litoralul românesc. Un paradis al naturii, în care intervenția umană este încă redusă. Dar plaja sălbatică este în pericol de dispariție din cauza eroziunii costiere.

La doar 30 de kilometri de municipiul Constanța se află un adevărat paradis dobrogean, unde biodiversitatea se dezvoltă fără influența factorului uman: zona Edighiol – Periboina. Zona se află în Rezervația Biosferei Delta Dunării, este interzis a fi vizitată, iar Edighiol și Periboina sunt canale naturale prin care lacurile Sinoe și Razelm comunică cu Marea Neagră, iar pentru a ține sub control aportul de apă sărată în complexul lacustru au fost construite stăvilare, de care se ocupă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Pentru că, în ultimii zeci de ani, porțiunea de plajă sălbatică dintre complexul de lacuri și Marea Neagră s-a subțiat, existând pericolul dispariției ei, în cadrul amplului proiect „Reducerea eroziunii costiere”, desfășurat de ABADL, au fost incluse și lucrări pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol și Periboina. După o bună perioadă în care au fost adunate avizele și autorizațiile necesare, au demarat și lucrările necesare stopării eroziunii, astfel încât acest paradis să nu fie înghițit de ape.





Seminar în comuna Mihai Viteazu, pentru informarea locuitorilor despre lucrările de reabilitare

De curând, în localitatea constănțeană Mihai Viteazu a avut loc primul seminar privind implementarea proiectului amintit, în care localnicii din zonă au fost informați cu privire la importanța lucrărilor. „Includerea segmentului costier afferent lotului 1 – zona Stăvilare Periboina – Edighiol în lucrările de protecție și reamenajare din acest proiect este în prezent determinată de funcționarea deficitară a descărcării la mare a surplusului de apă din complexul Razelm – Sinoe, cât și de starea de degradare accentuată a echipamentelor metalice și a corpului stăvilarelor din cele două amplasamente: Edighiol și Periboina”, au arătat reprezentanții ABADL.



Digul va fi reparat, stavilele vor fi înlocuite

În perioada următoare, lucrările de protecție costieră prevăzute a fi realizate sunt: reabilitarea digului existent, înlocuirea stavilelor și echipamentelor de manevrare, reabilitarea structurilor de beton ale stavilelor, protecția stâlpilor de electricitate, protecția malului, decolmatarea canalului de comunicare Periboina existent între Marea Neagră și lacul Sinoe.

Valoarea investiției pentru Lotul 1- Zona Stăvilare Periboina-Edighiol este de 34.642.204,25 lei fără TVA, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile, obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.



Aceste lucrări sunt parte a proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II”, ce se derulează pe 11 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina - Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Jupiter-Neptun; Zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, Zona Mangalia-Saturn, Zona 2 Mai. Dintre acestea, lucrările aferente lotului 2 - Zona Mamaia sunt finalizate.

Scopul lucrărilor este de a proteja și reabilita zona costieră românească și factorii de mediu, prin lucrări inginerești de combatere a fenomenului de eroziune, susținerea tendinței de revigorare a ecosistemului marin și de dezvoltare a unor specii pierdute din ecosistem la un moment dat, protejarea biodiversității marine și a zonei litorale, respectiv dezvoltarea durabilă a zonei costiere.



Comentează știrea

Dorrell
19 august 2022
PARADIS

Va mănâncă ca pe Zambilica.Faceti voi publicitate căci în curând n-o să mai fie nici-un Paradis Dobrogean. Aveți interes ?. Ageamiilor !!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6944 secunde