"Vrem respect, nu salarii mici și obligații mari". Angajații RATC au protestat în fața Primăriei Constanța

611
5

Articole de la același autor

Zeci de membri ai sindicatului Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe din cadrul Regiei Autonome

de Transport în Comun Constanța (RATC) au protestat, vineri, în fața primăriei, înarmați cu tot felul de pancarte și benere. Aceștia sunt extrem de nemulțumiți de faptul că salariile sunt mult prea mici, lucrează zeci de ore suplimentare lunar, la care se adaugă și concurența neloială a transportului de persoane maxi taxi. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care au cerut schimbarea conducerii.

Sindicaliștii au declarat că unele salarii ajung și la 1.100 de lei, iar cel mai mare salariu este de 1.800 de lei. Aceștia subliniază că aceste salarii sunt câștigate cu mare trudă, deoarece fac foarte multe ore suplimentare și lucrează câte 3-4 weekend-uri pe lună.

"Această pichetare nu am făcut-o împotriva primăriei, suntem foarte supărați pe declarația domnului Dumitru Coiciu care spunea că noi avem salarii de la 2.700 lei, iar unii șoferi ajung și la 3.700 de lei, lucru total eronat. La noi nu există șofer cu program normal care să ia mai mult de 1.800 de lei, doar foarte puțini șoferi, care lucrează pe perioada verii, o lună, două, pe autobuzele etajate, cu spor de noapte", a declarat Bogdan Gheorghe, reprezentant sindicat.

Potrivit fluturașilor de salariu pe care protestatarii le-au adus drept mărturii, un șofer cu norma de 168 de ore lucrate, ore suplimentare 22, și ore lucrate în weekend 36, ia un avans de 600 de lei și o lichidare de aproximativ 700 de lei.

Suntem înjosiți, muncim pe un salariu de necalificat

De la șoferi și până la mecanici, adunați toți în fața primăriei, protestatarii au cerut mărirea salariilor pentru că, potrivit lor, banii nu ajung pentru nimic și viață personală nu există.

"Nu avem nimic cu conducerea, cu domnul Tănase, dar fosta conducere probabil nu îl lasă în pace să își facă treaba. Dacă nu vom primi ce cerem, vom continua cu protestele și vom face toate demersurile pentru a obține salariile pentru care noi muncim. Nu mai vrem să fim înjosiți, să muncim pe un salariu de necalificat. Sunt șoferi care au 1.300 de lei. Noi ne trezim la 3:30 dimineața ajungem noaptea, la ora 1:00, acasă, nu avem week-end, nu avem sărbători, transportăm copii, bătrâni, persoane cu handicap, pentru ce?! Noi suntem pasibili de pușcărie în orice moment, o clipă de neatenție și s-a terminat tot, pentru 1.500 de lei care sunt făcuți cu 32 de ore suplimentare și timpul meu liber", mai spune protestatarul.

Sindicaliștii cer o schimbare

Protestatarii cer ca măcar să se schimbe conducerea, dacă salariile nu pot fi mărite. Aceștia au discutat deja cu primarul Decebal Făgădău, care le-a promis că o să facă tot posibilul să îi ajute și că se va găsi soluția cea mai bună, însă adevărata schimbare se va face din interiorul RATC, potrivit manifestanților. De asemenea, protestatarii spun că au fost acuzați pe nedrept, de către unii reprezentanți din conducere, că fură motorină și că iau bani de la călători. Drept urmare, sindicaliștii spun că s-au săturat de umilințe și că vor continua pichetările până când li se va răspunde la cereri.

Comentează știrea

Salariat ratc
3 septembrie 2016
Ratc

Avem o vorba noi romani : Cand ajunge cutitul la OS...Odata la 50 de ani romani se trezesc ba facand o revolutie o rascoala sau o greva numai cand le ajunge cutitul la os!. Asta e si motivul acestui protest.Nu se mai poate..Santem umiliti de coiciu si timur si- au batut joc de noi timp de 12 ani perioada cand ne- am pierdut toate drepturile salariale: spor de vechime, spor de munca grea, grupa a2 a de salarizare, bonuri de masa,nu sau aplicat coieficientii de marire de salari nu sau mai facut negocieri de salariu an de an ci o data la 2 ani! ca asa "ne-a aparat" drepturile salariale timur lider de sindicat si coiciu director care au batut palma pt distrugerea ratc falimentarea si tinerea salariatilor cu salarii de mizerie pe cand ale lor si ale Tesa erau marite odata cu inflatia.Intre adevar sau shimbat in bine unele lucruri odata cu venirea DL Tanase sau obtinut o parte din ce am pierdut in mandatul lui timur- coiciu sporul de vechime si bonurile de masa insa este foarte putin avand in vedere ca salariul min pe economie e de1250 ron....Fluturasul de salariu pe luna iulie 2016....ore lucrate..168..salariu de incadrare 1400 ron( la o vechime de peste 25 de ani)...salariu net avasa 700 lichidare 500..ei bine sa traiti si voi domnilor ziaristi cu asemenea salarii de mizerie cand orase ca ploiesti vaslui sasamd au salariati mai mult decat dublu fata de mine..

Ttaian
4 septembrie 2016
Sindicatul reprezentativ

ALOOO coiciu timur unde va este sindicatul ala al vostru ala care e condus de FITU?..Ale cui drepturi le aparati voi?...Ale voastre binenteles.Sindicatul care este condus de GHE Bogdan ...sofer la ratc ..este cel reprezentativ .Are in componenta 250 de membri toti soferi si mecanici..Cel condus de coiciu si timur are 500 din care 150 tesa si 300 angajati ai firmei capusa SC Clean Control SRL firma care sifoneaza tot banul strans de soferi si mecanici cu truda bani care intra ......in buzunarele lui timur si coiciu care au actiuni la Clean Control...Nu v-am vazut sidicatul la mitingul de protest nu EXISTATI pt NOI santeti o rusine pt soferii si mecanici care muncesc din greu pt buzunarele VOASTRE...

Cineva
4 septembrie 2016
Asa se falimenteaza ratc si fagadau sta si se uita

Ce vor astia bre?abia au liceul si vor salarii de director..pai jici profesorii nu au 15 milioane,ca voi si dau ataea examene..furati motorina,deci mergeti geatis cu masina personala,plus 1 leu dat d eoamnei va aduce intre 30-50ron pe zi,asta inseamna ca ajungeti undeva la 19-20de milioane..ia dati-i afara pe astia d epirmesc leu,pe taxatoare si pu eti-le aparatura soferilor sa dea bilet si sa i tre toti prin fata,pa sofer,camere oe ei.sa nu si bage banii in buzunar si gata.nici ratc nu da faliment,nici ei nu s emai plang ca le iese spaga prea mica..am atatea cunostinte care lucreaza pe ratc,toti merg moca cu masina personala.ca na.benzona e furata de la munca..plus bonurile de masa,plus banii d ela oameni,care vi-i tineti voi,ce atata prosteala?niste oameni ce au doar orodesionala vor salarii de doctori.

Salariat ratc
4 septembrie 2016
Gura mati de analfabet

Ma analfabetule mars javra ordinara ce te bagi ....Sti tu ce salarii de mizerie iau mecanici si soferrii?..Du-te la scoala ma analfabetule si pe urma comenteaza...Vrei o injuratura...se rezolva analfabet panarama

Sindicat ratc
5 septembrie 2016
Proteste pentru salarii

De ce in mediul privat nu face nimeni scandal pentru salariu si beneficii salariale?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0102 secunde