Vreţi să vă aflaţi istoricul medical? Dosarul electronic de sănătate este, din nou, funcțional

1880

Articole de la același autor

Anul 2022 a început în forţă, cu foarte multe schimbări. Una dintre acestea se referă şi la dosarul electronic de sănătate (DES), care a redevenit funcțional, acesta fiind un instrument informatic aflat la dispoziția persoanelor care doresc să dețină un istoric medical bazat pe documentele emise de medici, colectate într-o aplicație specială.

Nu vă speriaţi! Titularul este singurul care are controlul absolut asupra accesului la propriul dosar și poate vedea oricând cine și de unde a accesat datele sale medicale cuprinse în DES. Dacă luna trecută, noua versiune a dosarului electronic de sănătate a funcționat în regim de testare, acum sistemul are toate funcționalitățile testate și disponibile online. „Noua versiune a creat posibilitatea ca oricine dorește să își poată anonimiza datele cuprinse în DES, ulterior anonimizării fiind păstrate în sistem doar informații statistice, care nu pot fi atribuite unei persoane. De asemenea, a fost creată și procedura de ieșire din anonimizare, prin care o persoană poate decide crearea unui nou DES, în care vor fi colectate datele medicale înregistrate de medici, începând cu data la care s-a decis ieșirea din anonimizare”, au precizat reprezentanţii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pe plan local, au precizat reprezentanţii CJAS Constanţa, avem 486.267 de DES-uri. Aceştia au precizat că, încă din anul 2018, de când Curtea Constituțională a României a considerat că dosarul încalcă regulile GDPR, CNAS a lucrat la anonimizarea datelor. „De la sfârșitul anului 2021, aceste proceduri de anonimizare au fost finalizate, și astfel, DES a redevenit funcțional. Ca urmare, asigurații pot afla toate informațiile legate de DES, direct de pe site-ul CNAS”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi.

Ea a precizat că DES se constituie și se alimentează cu informații cuprinse în actele medicale emise de medici și colectate în această aplicație. Mai departe, acestea pot fi vizualizate în totalitate de către titularul DES, care poate acorda acces gradual la date și personalului medical înregistrat în sistem.



Nu uitați de „matricea de securitate”!


De fapt, dosarul electronic de sănătate poate fi accesat de către proprietarul acestuia numai după ce un medic înregistrat în sistem generează „matricea de securitate” care-i va permite titularului accesul la portalul extern DES. La prima conectare, după ce titularul DES introduce poziția din matricea de securitate primită de la medic, este necesară definirea unei parole, care va fi utilizată la fiecare accesare a dosarului electronic de sănătate, împreună cu matricea de securitate.

Titularul unui astfel de dosar electronic de sănătate care dorește să renunțe la utilizarea acestui instrument poate decide să anonimizeze colecția de acte medicale conținute în propriul dosar. Anonimizarea dosarului de sănătate reprezintă procesul informatic derulat în sistemul DES, prin care sunt șterse definitiv documentele medicale primite de la medici, precum și datele medicale din cadrul unui dosar de sănătate.

Atenţie! Titularul DES are opțiunea ca, înainte de solicitarea anonimizării DES, să salveze local informațiile medicale cuprinse în propriul dosar. În situația în care o persoană care a anonimizat dosarul de sănătate dorește ca pe numele său să fie constituit un nou dosar, poate opta pentru procesul de revenire din anonimizare. Pentru persoana care decide ieșirea din anonimizare, începând cu data la care a fost solicitată această operațiune, toate datele cu caracter medical înregistrate de furnizorii de servicii medicale și farmaceutice pe numele său îi vor fi alocate pe identitatea reală, devenind astfel titularul unui nou dosar electronic de sănătate.

Așadar, ieșirea din anonimizare nu permite recuperarea datelor medicale anonimizate anterior, ci constituirea unui nou dosar electronic de sănătate, care va cuprinde datele medicale înregistrate de la data la care s-a solicitat ieșirea din anonimizare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5315 secunde