Iarna a lovit cu putere, la Constanța

Zeci de drumuri închise, sute de mașini înzăpezite și intervenții prin nămeți

467
Zeci de drumuri închise, sute de mașini înzăpezite și intervenții prin nămeți - fotofondiarna4-1581010761.jpg

Articole de la același autor

Iarna a lovit cu putere județul Constanța. A venit cu vânt puternic, ninsori viscolite și multe, multe probleme. Echipele de intervenție au muncit mai bine de 24 de ore pentru a aduna copacii căzuți și acoperișurile luate de vânt, iar drumarii și-au croit cărări prin nămeți pentru a-i ajuta pe șoferii înzăpeziți. 


Primul episod de iarnă adevărată din acest sezon rece s-a abătut asupra județului Constanța miercuri seară, de la ora 18.00, când a intrat în vigoare codul portocaliu de viscol. Vântul a suflat cu aproape 100 de km pe oră, a pus la pământ copaci uriași, panouri publicitare și a smuls acoperișuri de pe case și de pe blocuri. 


Primele probleme au apărut la rețeaua de curent electric, liniile de înaltă tensiune fiind afectate de rafalele extrem de puternice. Rând pe rând, zeci de localități, mai ales din mediul rural, au rămas fără curent electric. Peste 200 de tehnicieni ai E-Distribuție Dobrogea și ai contractorilor societății au intervenit cu dificultate în zonele afectate de condițiile meteo deosebite. Abia spre după-amiază, au reușit remedierea avariilor și alimentarea cu curent electric a fost reluată ulterior. 
Probleme foarte mari au fost și pe drumuri, încă de la primele ore ale dimineții. La ora 10, peste 100 de autovehicule erau înzăpezite în mai multe zone ale județului, în apropierea localităților Midia, Corbu, Mihail Kogălniceanu și Băneasa. 


Gravide duse la spital cu șenilatele 
Drumarii de la RAJDP au acționat permanent, cu 50 de utilaje de deszăpezire, inclusiv cu frezele din dotare, pe tronsoane din vestul și nordul județului. Pentru a evita blocarea altor autovehicule, s-a luat măsura restricționării traficului pe toate drumurile județene care aveau legături cu drumuri naționale. 


Șenilata de la Băneasa a intervenit, în cursul dimineții, în localitatea Esechioi, acolo unde o tânără de 17 ani, însărcinată în șapte luni, acuza dureri. Ea a fost transportată la Centrul Medical de Urgență Băneasa, de unde a fost preluată de o ambulanță și transportată la spital. De asemenea, cea de-a doua șenilată s-a deplasat la Cogealac, pentru a lua o altă femeie însărcinată, în nouă luni, care urma să nască. Odată cu ea, au mai fost preluate două persoane cu diferite probleme de sănătate. 


Copaci smulși și acoperișuri luate pe sus de vânt 
De asemenea, pompierii de la ISU Dobrogea au ajutat la degajarea a 17 copaci căzuți, mai multe acoperișuri și schele. Tot cu ajutorul echipelor ISU, a fost scoasă din nămeți o ambulanță blocată în apropiere de localitatea Mircea Vodă. 
La orele serii, încă mai erau închise drumul DN2A, limita de județ cu Tulcea - Ovidiu, iar traficul era restricționat pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone pe DN22 (Mihai Viteazu - Lumina), DN22C (Cernavodă - Murfatlar), DN3 (Ostrov - Murfatlar) și DN 38 (Agigea - Negru Vodă). De asemenea, pe alte opt drumuri județene, utilajele RAJDP lucrau pentru a elibera carosabilul de zăpada viscolită, care, în unele locuri, depășea un metru înălțime. 


Semafoare și schele căzute, la Constanța 
La Constanța, circulația rutieră a fost restricționată total pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona campusului universitar, din cauza unor schele amplasate pe un bloc aflat în construcție, ce puteau fi doborâte de vântul puternic. A fost nevoie de intervenția polițiștilor locali și a celor de la Poliția Rutieră pentru dirijarea traficului. 


"Echipele Confort Urban au intervenit pentru înlocuirea semafoarelor căzute și repunerea în funcțiune a celor afectate de penele de curent. De asemenea, muncitorii au înlocuit indicatoarele rutiere doborâte de vânt și le-au curățat pe cele acoperite cu zăpadă. Echipele au intervenit și pentru degajarea carosabilului de un panou publicitar de mari dimensiuni care a fost doborât de vântul puternic pe bulevardul Mamaia. 


Un alt panou publicitar a fost înlăturat, azi noapte, de echipele municipalității după ce fusese avariat și punea în pericol circulația rutieră", a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Diana Sobaru. 


Școli închise 
Cursurile au fost suspendate în cursul zilei de ieri, în 154 de grădinițe, școli și licee. 
"Din raportările directorilor, la nivelul județului Constanța avem 154 de unități de învățământ (din care 49 cu personalitate juridică) în care s-au suspendat cursurile, din următoarele motive: drumuri blocate, întreruperea curentului electric, a căldurii și a apei potabile, trafic rutier îngreunat care determină sincope privind naveta elevilor și a cadrelor didactice. 17.712 elevi sunt afectați de această situație", a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Marinela Mrejeru. 


În funcție de condițiile meteorologice și de comunicarea cu alte instituții, se va decide dacă este cazul ca să fie suspendate cursurile și astăzi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.655 secunde