Zeci de hectare noi de plajă, în zona Eforie. Ministrul Mediului, prezent la inaugurarea lucrărilor

585
1

Articole de la același autor

Marți, 6 septembrie, a avut loc inaugurarea lucrărilor de înnisipare la lotul 5 din cadrul „Proiectului de protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie”. Concret, este vorba despre plajele din Eforie Sud și Eforie Nord care, după lărgire, vor avea 50 de hectare. La eveniment au fost prezent și ministrul Mediului Tanczos Barna.





Lucrările din zona Eforie Sud – Eforie Nord au început în anul 2020, în prima etapă, de un an și jumătate, fiind faza de proiectare; au urmat apoi lucrările la structurile costiere, respectiv la diguri, iar în această toamnă demarează cele de înnisipare. Prezent la inaugurarea lucrărilor, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a subliniat că lotul din sudul litoralului este „extrem de important din punctul de vedere al protejării zonei costiere”.

„Lucrările sunt, de fapt, lucrări de protejare a zonei de coastă, pentru că eroziunea macină încet-încet și distruge aceste zone de plajă care sunt folosite în scop turistic. Este o investiție pe termen lung, iar zeci de ani turiștii vor putea folosi aceste zone de plajă, zona costieră fiind proptejată prin aceste lucrări. Lucrările sunt unele de anvergură, iar costurile sunt pe măsură, acestea depășesc 600 de milioane de lei”, a afirmat ministrul.





Două specii de scoică vor fi mutate temporar, pentru a fi protejate

Se impune subliniat că în cadrul proiectului se acordă o atenție deosebită și protejării biodiversității. Astfel, două specii de scoici – „Donax trunculus” și „Donacilla cornea” – care trebuie protejate vor fi mutate temporar, urmând să fie reintroduse în mediul natural după finalizarea lucrărilor. „Aceste specii autohtone, caracteristice zonei, trebuie protejate și componenta este finanțată, în cadrul proiectului, tot din fonduri europene.

După finalizare, vom merge mai departe pe aceeași procedură de amenajare a plajei pe care am deschis-o și în zona Constanța-Mamaia. În acea zonă suntem în faza în care săptămâna viitoare se depune documentația finalizată de Ordinul Arhitecților pentru concursul internațional de soluții. Totodată, în această toamnă se va deschide licitația pentru proiectarea acestei amenajări și sper ca anul viitor deja să avem un câștigător care să gândească amenajarea zonei de plajă din Mamaia”, a mai declarat ministrul Tánczos Barna.

Lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023. După finalizarea lucrărilor din zona, se vor crea 50 de hectare noi de plajă și aproape 3 hectare de biodiversitate, unde trăiesc specii protejate precum „Donax trunculus” și „Donacilla cornea”, iar în primăvara lui 2023 se vor face lucrările de implantare de iarbă de mare.



„Sperăm să finalizăm în 2024 lucrările atribuite la ora actuală”

Totodată, întregul proiect va ocroti infrastructura socio-economică şi va reduce impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani, după cum impun cerințele Uniunii Europene.

De asemenea, investiția ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade.

Alături de ministru la evenimentul de la Eforie au fost prezenți şi reprezentanti ai Administrației Naționale Apele Române și cei ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, ai Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, Gărzii de Mediu, alături de autorități locale și județene.

Referitor la modul cum se desfășoară lucrările de înnisipare, Hristu Uzun, director ABADL, a afirmat: „Lucrarea pentru lotul 5 a fost atribuită către Van Oord, care a mai lucrat în alte trei loturi. La noi a demonstrat că este o companie de cuvânt. Felicitări constructorului. Pe de altă parte, mai avem trei loturi de scos la licitație. Unul este în procedură de atribuire. Pe toate zonele litoralului, lucrările decurg bine și foarte bine. Sperăm ca în 2024, cele care sunt atribuite la ora actuală să le finalizăm”.



Comentează știrea

gigi
7 septembrie 2022
nisip cu dedicatie

toata agitatia asta a inceput cind au venit smecherii de bucuresti in eforie. nu-i greu sa-i gasiti. cautati unde s-a turnat asfalt si unde s-a indiguit mai mult. la noi totul e cu dedicatie...

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6768 secunde