Zeci de mii de constănțeni, datori vânduți la bugetul local

536
1
Zeci de mii de constănțeni, datori vânduți la bugetul local - fotofonddatoriispit-1471534106.jpg
Cu sau fără trotuare asfaltate, cu sau fără iluminat public, cu sau fără o faleză civilizată, vor nu vor, constănțenii trebuie să-și plătească taxele și impozitele către bugetul local. Mulți nu par să se grăbească să facă acest lucru și au adunat chiar datorii însemnate.

Începând de ieri, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța expediază somațiile de plată cu datoriile neachitate la termenele scadente 31 martie 2016 și 30 iunie 2016. "Vor fi trimise 49.354 somații de plată, din care 39.934 pentru persoane fizice, reprezentând 81 la sută din total, și 9.420 pentru persoane juridice, adică 19 la sută din total", explică directorul executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun.

Se pare că numărul datornicilor a crescut semnificativ față de anii anteriori, având în vedere că, la jumătatea anului 2014, în evidențele SPIT figurau peste 20.000 de contribuabili cu datorii la taxele și impozitele locale, iar peste 3.300 aveau deja sechestru pus pe bunurile aflate în posesia lor. Totuși, aproximativ 60 la sută din locuitori sunt cu plata la zi.

Ce pățiți dacă nu plătiți taxele și impozitele locale

Dacă aveți datorii la impozitele și ta-xele locale, puteți să vă treziți cu poprire pe salariu sau, și mai rău, cu bunurile sechestrate.

"Dacă suma datorată nu este achitată în termen de 15 zile de la comunicarea somației, se vor dispune următoarele măsuri: aplicarea de popriri pe conturi, salarii, pensii, alte venituri și/sau a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale contribuabilului, după caz", mai precizează șeful SPIT Constanța.

De asemenea, în cazul constănțenilor care au adunat mai multe amenzi contravenționale și care nu dețin bunuri sau venituri urmăribile, se poate obține, printr-o sentință a instanței de judecată, obligarea acestora la prestarea de activități în folosul comunității, în contul datoriei respective.

Potrivit șefului SPIT, cea mai mare sumă datorată din amenzi contravenționale depășește 370.000 de lei. Constănțeanul cu pricina a adunat aproape 500 de procese verbale pentru desfășurarea de comerț ambulant neautorizat.

Taxele locale, plătite în rate

Constănțenii care încă nu și-au plătit taxele și impozitele locale pot alege să le achite în trei rate egale.

"De această facilitate pot beneficia persoanele care dețin carduri Mastercard Forte/Star Forte, Mastercard Forte - Divizia pentru medici, VISA Gold/Star Gold, VISA Gold BT-Rotary, VISA Platinum/Star Platinum, Business Credit Card la Banca Transilvania. De asemenea, plata în rate se poate efectua și la toate ghișeele instituției prezentând doar cartea de identitate sau înștiințarea de plată, iar comisionul tranzacției este zero la sută", adaugă Virginia Uzun. 

Comentează știrea

m
19 august 2016
mm

Multumim de informare Andreea!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3712 secunde