Ce riscați dacă nu vă faceți asigurarea obligatorie a locuinței

2816
6
Ce riscați dacă nu vă faceți asigurarea obligatorie a locuinței - fotofondasigurarelocuinta-1467638651.jpg
Vremea a luat-o razna în ultima perioadă. Sunt din ce în ce mai multe viituri, inundații, chiar și tornade. Natura lovește unde și când nu te aștepți, iar în urma ei rămâne întotdeauna dezastru. De aceea, asigurarea locuinței a devenit, în ziua de astăzi, un lucru absolut necesar. Din păcate, chiar dacă este obligatorie, foarte puțini constănțeni au deja asigurare pentru casa sau apartamentul în care locuiesc. 


În prezent, asigurarea facultativă pentru locuințe poate fi încheiată de proprietari doar în condițiile în care aceștia au perfectat anterior asigurarea obligatorie. Legea a fost modificată încă de anul trecut, astfel încât proprietarilor li se va elibera doar polița PAD, de asigurare obligatorie, eliminându-se certificatul de asigurare. 


Practic, societățile de asigurare-reasigurare nu au voie să facă asigurări facultative în cazul locuințelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii. 


"Obligativitatea proprietarului unei locuințe de a încheia polița PAD, înaintea încheierii poliței facultative, există și conform Legii 260/2008. Acum, însă, societățile de asigurare eliberează doar polița PAD la încheierea contractului. Conform Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuințe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei", a declarat Mihaela Iancu, inspector de asigurări din Constanța. 


SPIT amenință cu amenzi 


Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța a derulat mai multe campanii de notificare a celor care nu au încheiat încă asigurarea obligatorie a locuinței, după care vor da drumul la amenzi. 


"Recomandăm tuturor persoanelor care nu au încheiat până în prezent o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) să efectueze demersurile în vederea contractării unei astfel de asigurări. Obligativitatea revine proprietarilor pentru construcțiile cu destinația de locuințe, administratorului, pentru cele aflate în proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale sau locatorului, pentru locuințele dobândite prin contract de leasing financiar", explică directorul executiv al SPIT, Virginia Uzun. 


20 de euro pe an 


Polițele de asigurare împotriva dezastrelor naturale stabilite în funcție de tipul locuințelor sunt în cuantum de 20 de euro pentru locuințele de tip A, adică imobile cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, și în cuamtum de 10 euro pentru locuințele de tip B, adică imobile cu pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. 


Fără asigurare pentru clădirile cu risc seismic 


Polița PAD, care are o valabilitate de 12 luni, va fi valabilă începând cu ora 00.00 a celei de-a cincea zi de la data la care se va face plata primei obligatorii și semnarea contractului de asigurare. 


În cazul construcțiilor cu destinație de locuință aflate în coproprietate, se va încheia un contract de asigurare obli-gatorie pentru fiecare locuință în parte. În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuință în parte. 


Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa întâi de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de lege, până la data terminării lucrărilor de consolidare a clădirilor. 


Comentează știrea

traian
5 iulie 2016
asigurare

asigurarea obligatorie a locuintei cu 10 sau 20 euro pe an este o forma de supravietuire a firmelor de asigurari; in caz de nevoie trebuie sa te judeci cu firma in instanta; aceste firme apar si dispar ca si alte firme care au dat garantii si apoi cauta-le !!

Nazi
5 iulie 2016
Opinie

Si daca se intampla ca la Word trade center firma da faliment imi da statul banii de asigurare nu, pentru ca statut doar ia.

Io
5 iulie 2016
Mincinosii

În caz de un dezastru natural major firmele de asigurări dau faliment sau intră în insolvență , iar garanțiile depuse la stat nu acoperă daunele ,si pe urmă stai sa te judeci cu ele sau cu statul , trebuie lăsat la latitudinea fiecăruia dintre noi , dacă facem asigurare sau nu , ne asumăm riscuri sau nu

jj
5 iulie 2016
j

Riscam sa ramanem cu bani in buzunar. Oricum firmele de asigurari dau doar tepe. Cine a avut accident auto stie ca se subevalueaza daunele si dureaza mult pana se repara.

nevermind
5 iulie 2016
O țeapă!

Asigurarea asta obligatorie este cea mai mare țeapă. Riscurile asigurate trebuiau gândite în funcție de zona geografică, nu așa, la grămadă. Când vreodată se vor produce inundații/alunecări de teren în Constanța?! Iar în cazul unui cutremur major se duc dracului toate firmele astea de asigurări. Ironia cea mai mare este că firmele de asigurări refuză să încheie polițe tocmai celor aflați în zonele de risc de inundații/alunecări, așa că plătesc proștii ca noi pentru ăștia. Și, desigur, cum a mai spus cineva, ce faci când dă faliment firma de asigurări?! Eu am avut poliță încheiată pe 3 ani - că era ofertă și am pus botul! - la Astra. Unde e Astra acum?!

Platitor de taxe
5 iulie 2016
Daca SPIT imi da amenda ai voi da in judecata !

Nu ma poate obliga nimeni sa dau niste bani la niste tepuitori asa zisi '' firme de asigurari ''

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3892 secunde