Problema de șah a săptămânii

Amenințarea dublă

893
Amenințarea dublă - f7fce47a8468f42b347af74fe2a9dff0.jpg

Articole recomandate

Șahul, indiferent de înfățișările sale evoluate actuale, nu va putea fi niciodată separat de sensul său originar, acela de a fi o întrecere, un sport.
În compoziția șahistă, elementul de competiție propriu șahului practic se păstrează. Problema de șah este de fapt tot o confruntare între doi șahiști: compozitorul care a "ascuns" cheia problemei și dezlegătorul care vrea să demonstreze că e capabil să o găsească rapid. Evident însă, acestui element de competiție originar i s-au suprapus altele, printre care acela de artă ocupă un loc considerabil.
Iată un studiu relativ recent (2000) al lui Popov, cu o temă des folosită în șahul artistic: amenințarea dublă.
v v v
2009 a fost un an excelent pentru șahul constănțean, jucătorii de la malul mării reușind să obțină rezultate remarcabile în turneele interne și internaționale în care au evoluat.
În primul rând, trebuie menționată performanța maestrului internațional Eduard Văleanu, care a devenit, în premieră pentru Constanța, campion național individual și s-a clasat pe locul șapte în topul celor mai buni șahiști români ai anului. De asemenea, rezultatele obținute de marele maestru internațional George Grigore, care a câștigat câteva concursuri puternice în țară și în străinătate, și menținerea acestuia în Top 10 în lista ELO a jucătorilor români ne dau speranța ca, în viitor, Constanța să se mândrească și cu o puternică echipă de șah.
O garnitură puternică de juniori bate la ușile consacrării. Rezultatele obținute de aceștia la Campionatele Naționale, Europene, Mondiale și ale Uniunii Europene așteaptă încă satisfacția meritată a unei recunoașteri oficiale.
Selecționați și pregătiți la Palatul Copiilor, toți acești juniori de elită au crescut și s-au dezvoltat ca sportivi datorită sprijinului material acordat de cluburile Congaz și Cleopatra Mamaia, care le-au oferit posibilitatea de a se reprezenta pe ei, clubul sau țara în competițiile interne și internaționale.
v v v
CS Congaz - echipa vicecampioană națională la categoria B-12 ani (Riza Salim, Vlad Rădulescu, Andrei Graur) - Iași 2009.
Palatul Copiilor / Callatis Mangalia - campioană națională pe echipe mixte (R. Salim, Andrei Săvulescu, Arzu Salim, Codruța Copilu) - Olănești 2009.
CS Cleopatra Mamaia - locul 4 la Campionatul Național pe echipe (Alexandru Dumitrescu, Daniel Panainte, Adrian Radu) - Iași 2009.
Claudiu IORDACHE,
Maestru al sportului

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Decembrie 2009
Stire din Sport : Rețeta fericirii
Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Sport : O partidă câștigată prin înțelepciune
Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Sport : O remiză nesperată
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Sport : Cupa 1 Decembrie la șah, ediția a XIII-a
Pagina a fost generata in 0.3462 secunde