Aur la "europene" pentru constănțeanca Ioana Stănciulescu. "M-am bucurat enorm"

3467
Aur la

Articole de la același autor

Gimnasta originară din Constanța Ioana Stănciulescu (14 ani) a cucerit medalia de aur în proba de sol, duminică, la Campionatele Europene de gimnastică artistică - junioare desfășurate, zilele trecute, la Glasgow.


Sportiva, în vârstă de 14 ani, a obținut 13.433 puncte, reușind să le devanseze pe italianca Giorgia Villa (13.333) și britanica Amelie Morgan (12.900). Cea din urmă a terminat la egalitate cu o altă sportivă din România, Antonia Duță, și cu rusoaica Vladislava Urazova. Criteriul decisiv ce a făcut departajare în favoarea britanicei a fost "dificultatea exercițiului". De asemenea, Ioana Stănciulescu a terminat pe locul patru în proba pe echipe, și locul șapte la individual compus.


O altă sportivă crescută în sala de gimnastică a Complexului "Tomis" din strada Flămânda, Silviana Sfiringu (14 ani), a făcut parte din echipa ce s-a clasat pe locul patru, a terminat pe locul cinci la sărituri, pe locul șase la bârnă și pe locul opt la individual compus.


Ambele sportive au făcut parte din grupa coordonată de Clemența Garabet la CS Farul Constanța, fiind antrenate de-a lungul timpului pe litoral sau la loturile naționale de antrenorii Olga Didilescu, Daniela Nicolai, Remus Nicolai, Ciprian Crețu, Florin Uzum sau Nicolae Forminte. 


Aflată în Statele Unite ale Americii la fiica sa, fosta antrenoare și arbitru internațional Clemența Garabet a trăit cu sufletul la gură fiecare procedeu al sportivelor din Constanța, fiind extrem de mândră de reușitele fostelor sale eleve.


"M-am bucurat enorm pentru victoria Ioanei Stănciulescu. Nu credeam că o să am atâtea emoții pentru ea. Fiind în Statele Unite ale Americii m-am chinuit un pic pe internet să prind toate evoluțiile gimnastelor din România. La fel de tare m-am bucurat când am văzut-o la lucru și pe Silviana Sfiringu, o sportivă la fel de talentată. Cu puțin noroc, ar fi putut și ea să cucerească o medalie. Cu toate acestea, trei clasări în primele opt ale Europei nu este puțin lucru", a declarat fosta antrenoare de la CS Farul Constanța.


Ioana Stănciulescu și Silviana Sfiringu sunt prietene foarte bune încă de la vârsta de patru ani, atunci când s-au întâlnit în sala de gimnastică. De atunci, s-a legat o strânsă legătură de prietenie între cele două, dar și între familiile acestora. În același timp, a luat naștere și o rivalitate constructivă între cele două sportive, ce le împinge întotdeauna spre autodepășire.


"Eu le asemănam cu un cuplu celebru al vremurilor trecute, Nadia Comăneci și Teodora Ungureanu. Teodora Ungureanu era mai talentată decât Nadia, însă Nadia avea ceva al ei, o eleganță și o calmitate ieșite din comun. Erau prietene foarte bune, însă în același timp, cele mai mari rivale. Cam așa este și relația dintre Ioana și Silviana. Prima este mai emotivă, în timp ce Silviana era cea mai îndrăzneață. Se ajută mereu reciproc. De obicei, intră în concurs Silviana prima, pentru a-i da curaj Ioanei. Sunt prietene foarte bune și îmi pun speranțele că nu se vor opri aici. Fac parte dintr-o generație de fete care practică gimnastica din pasiune și care vor să devină cele mai bune. Și au toate șansele să reușească. Când vine vorba de muncă, nu îmi fac nicio grijă pentru ele. Sper ca echipa României să reușească calificarea la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo 2020, în special pentru moralul următoarelor generații de gimnaste ce vin din spate și țintesc marea performanță. Sper ca antrenorii loturilor naționale să găsească cele mai bune soluții pentru a putea reveni în elita mondială a gimnasticii, acolo unde ne este locul", a completat Clemența Garabet.


După dezastrul istoric de ratare a calificării în finala pe echipe a concursului de senioare, dispăruseră și speranțele în obținerea unei medalii în finalele pe aparate. Contrar așteptărilor, un bulgăre de energie și speranță în vârstă de 16 ani și-a luat inima în dinți și a reușit. Denisa Golgotă, aflată la prima sa competiție de senioare, a cucerit medalia de bronz în proba de sărituri și argintul în proba de sol. Un rezultat excelent pentru Denisa Gogotă, una din puținele gimnaste ale României care pot ține steagul sus cu mândrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6005 secunde