Poveștile sportului constănțean

Aventura braziliană, plină de obstacole pentru Ilie Floroiu. "Am dormit ca un câine!"

1073

Articole de la același autor

Cariera fostului mare atlet Ilie Floroiu a fost una presărată cu multe reușite, dar și cu la fel de multe momente grele, peste care tenacele sportiv a reușit să treacă. A muncit și a găsit cele mai bune soluții pentru a merge mai departe, dar nu a uitat. Cum nu va uita niciodată nici momentele petrecute în aeroportul din Madrid, acolo unde a fost jignit doar pentru că era român.

Aventura avea loc la finele anului 1974, mai exact pe 28 decembrie, când alergătorul de la CS Farul a fost invitat să participe la cea de-a 50-a ediție a celebrului Cros San Silvestro, din Sao Paolo, cel care se alerga, atunci, la trecerea dintre ani. Startul se dădea pe 31 decembrie, noaptea, iar finalul avea loc în dimineața zilei de 1 ianuarie. Ilie Floroiu era al doilea român din istorie invitat să participe la un asemenea eveniment, după Nicolae Mustață.

Revenind la "întâmplarea Madrid", Floroiu întâmpină probleme încă din țară, deoarece nu și-a procurat viza la timp și aventura sa devine o cursă contracronometru. Reușește să plece pe 28 decembrie din țară, condus de secretarul general al federației, Victor Firea, care-i face cadou o pungă de portocale și îi urează drum bun. După o escală la Zurich, avionul ajunge la Madrid. În capitala Spaniei, toate zborurile sunt anulate din cauza ceții, inclusiv cel spre Sao Paolo, acestea fiind reluate a doua zi.

A aruncat pașaportul pe jos!

Așa cum se obișnuia, toți pasagerii companiei rămași "ostatici" la Madrid au fost invitați la ghișee pentru a li se da viză temporară (24 de ore) și pentru a fi transportați și cazați la un hotel din oraș. Când a venit și rândul lui Floroiu - surpriză: spaniolii nu suportau românii. Omul de după tejghea privește pașaportul, bolborosește câteva cuvinte în spaniolă și azvârle pașaportul pe jos.

"M-am simțit jenant. Erau foarte multe persoane care așteptau cursa de Sao Paolo. A luat pașaportul și l-a aruncat pe ciment, țipând «Ay, Rumania» și încă ceva, în spaniolă. Sunt sigur că m-a și înjurat, atât de multă ură avea pe noi, românii", își reamintește Ilie Floroiu.

Erau anii de dictatură a fascistului Franco, iar spaniolii abia așteptau să umilească un "comunist". În ciuda tuturor încercărilor de a îndupleca autoritățile spaniole, Ilie Floroiu avea să stea 24 de ore în aeroport, să doarmă pe scaune și să mănânce doar "cadoul" primit din partea secretarului general al federației.

"Portocalele primite din partea lui «Papa» Firea, așa cum îi spuneam eu, au fost cele mai gustoase pe care le-am mâncat vreodată. Practic, 24 de ore m-am hrănit doar cu portocale. Am dormit pe o bancă, în aeroport, ca un câine", a completat Floroiu.

13 ore de zbor

Avionul a decolat a doua zi, ajungând în Sao Paolo după 13 ore de zbor. În Brazilia, a fost întâmpinat de un fost rugbist și jurnalist român Artur Vogel, stabilit în Țara Cafelei. Ghinioanele s-au ținut scai de Ilie Floroiu și în Brazilia. Pe 31 decembrie, cu doar câteva ore înainte de startul cursei, a rămas blocat în lift, alături de alte trei persoane. Operațiunea de salvare a durat mai bine de o oră și jumătate.

Bulversat de toate cele întâmplate și fără să cunoască deloc traseul, Ilie Floroiu a terminat cursa pe locul 30. Revanșa a venit pe 3 ianuarie 1975, când tulceanul s-a impus în proba de 10.000 metri, pe stadionul din Sao Paolo.

"Oficialii acelor vremuri nu m-au trimis odată cu delegațiile europene, pe ruta stabilită inițial. Probabil au făcut ceva aranjamente cu leii și valuta, așa că m-au trimis pe 28 decembrie. Apoi, am stat o oră și jumătate blocat în lift, cu teama că nu mai prind startul și voi avea mari probleme la întoarcerea în țară. Trecând peste toate inconvenientele, aventura braziliană mi-a oferit amintiri foarte frumoase", a concluzionat fostul mare atlet. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6172 secunde