Gică Hagi împlinește astăzi 60 de ani. Secretele „Regelui” și gesturile sale de omenie mai puțin cunoscute

287
Gică Hagi împlinește astăzi 60 de ani. Secretele „Regelui” și gesturile sale de omenie mai puțin cunoscute - gica-hagi-1738740171.jpg

Articole de la același autor

Hagi împlinește astăzi vârsta de 60 de ani, iar „Adevărul” propune o listă cu lucruri mai puțin știute despre simbolul fotbalului românesc.


Aflat de atâtea decenii în lumina reflectoarelor, n-au rămas lucruri sau evenimente importante din viața lui Gheorghe Hagi care să nu fie spuse sau cunoscute. Există însă situații și lucruri mai puțin știute marelui public. „Adevărul” le-a adunat de la prieteni, rude, colegi și vi le oferă astăzi, la zi aniversară, când Gheorghe Hagi împlinește 60 de ani, vârstă care îl găsește patron și antrenor la clubul de fotbal care l-a lansat, Farul Constanța.


Nu s-ar fi născut de ziua lui


Actele oficiale indică faptul că Gică Hagi, liderul Generaţiei de Aur a fotbalului românesc, a venit pe lume în ziua de 5 februarie 1965, la Săcele (Constanţa), într-o familie de machedoni de condiţie modestă. Versiunea publică oferită de certificatul de naştere nu se „pupă” însă cu informaţiile primite despre Gică la „prima mână”, adică de la părinţii săi, Kiraţa şi Iancu, cei în cinstea cărora “Regele” şi-a botezat copiii, Kira şi Ianis. Conform unor persoane aflate ani la rând în imediata apropiere a lui Hagi, acesta s-ar fi născut pe 4 februarie, dar părinţii săi au înregistrat evenimentul abia a doua zi! Informaţia este imposibil de confirmat, fiindcă părinţii lui Hagi nu mai trăiesc. Cazul lui Gică Hagi nu este unic. Se cunosc numeroase alte cazuri asemănătoare în sport și nu numai. Greşeli de acest gen sunt comune şi au două surse. Fie sunt comise de angajaţii primăriilor, fie, bucuroşi nevoie mare, părinţii petrec prea mult şi întârzie să-şi declare la timp urmaşii.


Hrănit cu brânză și cu roșii


La intrarea în Săcele exista un mesaj care îi întâmpina pe trecători: „În această localitate s-a născut Gheorghe Hagi”. Gică și-a divinizat părinții, fiind convins că, dacă s-ar fi născut în oricare altă familie, n-ar fi avut atâta succes în fotbal. „Viteza m-a făcut genial! Însuşirile native, pe care ţi le-a dat mămica ta, te fac genial. Inteligenţa şi viteza de execuţie fac diferenţa”, repetă machedonul secretul succesului. Spune că Ianis nu-i seamănă, având segmente longiline, precum are mama lui. Tatăl lui Gică, Iancu, l-a urmat la Campionatul Mondial de fotbal din 1994. Kirața Hagi a murit în februarie 1999, la 66 de ani. La un an și jumătate distanță, a decedat și soțul său. Hagi spune că a avut o copilărie simplă și fericită, iar mâncarea lui preferată era constituită din brânză cu roșii. Deși își iubește locurile natale, plecarea în străinătate i-a prins de minune în carieră, reușind să-l maturizeze: „Am avut un pic de noroc, reuşind să plec la 25 de ani din ţară, la Real Madrid. În Occident trebuie să ai grijă de tine, să te autodisciplinezi. Dacă nu-ţi impui singur că trebuie să fii cel mai bun, n-ai să reuşeşti niciodată să ajungi la un nivel înalt”.


A donat casa părintească


Gică a donat casa părintească unei familii cu posibilități financiare reduse. Este o casă ridicată din chirpici, veche de când lumea (de pe vremea bunicilor lui Hagi), oblojită la exterior cu ciment decojit la primul strănut al iernii și care parcă face reclamă la sărăcie, dar care dosește o poveste de film. Modesta locuință a ajuns la Liliana, femeia cea care o îngrijea. Aceasta are cinci copii. Nu întâmplător, casa Hagi a avut cinci membri: părinții Kirața și Iancu, precum și copii, Gheorghe, Sultana și Elena. Liliana l-a lăsat în casă pe unul dintre băieții săi, care, la rândul său, are propria familie: soție și doi copii. Florin Staicu lucrează ca tractorist. Casa părintească, ajunsă la un moment dat în posesia familiei Gâia, a fost răscumpărată de Hagi, pentru a respecta ultima dorință a mamei sale, care a dorit să moară în Săcele. Pentru asta, Gică a fost nevoit să achiziționeze o altă locuință pentru familia de la care a răscumpărat locuința.


Visul: încă o dată la echipa națională


Mare vis al lui Gică Hagi este să mai antreneze măcar o dată echipa națională, după ce primul mandat s-a terminat cu un eșec, ratarea calificării la Cupa Mondială din Coreea de Sud și Japonia 2002. România a pierdut atunci barajul cu Slovenia. Acum, și-ar dori să-și conducă fiul la un turneu final. Prima reprezentativă a fost icoana la care s-a închinat „Regele”. „La club ne-au plătit, dar la națională am venit din dragoste”, obișnuia să afirme Hagi, reîntors sub tricolor, ca jucător, după ce Adrian Păunescu i-a dedicat o poezie despre părinți care l-a impresionat până la lacrimi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2616 secunde