Kureșul va fi, în curând, sport de performanță în România

243

Articole recomandate

Kureșul este pe cale să devină sport de performanță în România, reprezentanții Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani demarând procedurile în acest sens.

La sfârșitul săptămânii trecute, o delegație din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului a participat la prima vizionare din cele trei, câte presupune legea, pentru a se da sau nu aviz favorabil pentru recunoașterea ramurii sportive "kureș". Delegația a fost formată din Cristian Bocșa, consilier în cadrul Ministerului Tine-retului și Sportului, membru în Comisia Națională de Recunoaștere a Practicării de noi Ra-muri Sportive în România, și Viorel Tomescu, de asemenea, consilier în cadrul aceluiași mi-nister. Cei doi au asistat la competițiile organizate de UDTTMR, în localitățile 23 August, Tuzla și Topraisar.

Cei doi reprezentanți ai ministerului au ținut să evidențieze buna organizare a competițiilor și faptul că, urmare a amplorii pe care o au aceste competiții, șansele sunt foarte mari pentru kureș să se transforme dintr-un sport tradițional într-unul de performanță. Consilierii MTS au precizat că, până la finalul anului, se vor face și celelalte două vizionări, după care se va întruni comisia în vederea acordării avizului favorabil. Odată primit avizul favorabil, vor urma trei ani de organizare propriu-zisă a federației, cluburilor sportive, precum și legitimarea sportivilor.

Dacă va intra în categoria sporturilor profesioniste, kureșul va fi primul sport tradițional care va ajunge la acest nivel.

În legătură cu acest demers al UDTTMR, președintele uniunii, Gelil Eserghep, a declarat: "Kureșul este un sport tradițional, este specific tătarilor, dar, așa cum se poate vedea, la competițiile organizate de noi se înscriu din ce în ce mai mulți concurenți, de diferite etnii. Am reușit ca cel puțin aici, în Dobrogea, să îl promo-văm la o scară foarte largă și prin el să ne pro-movăm din punct de vedere identitar. Trecerea kureșului de la statutul de sport tradițional la cel de sport de performanță este o dorință mai veche a noastră. Acum, odată demarate demersurile, sperăm ca până la finalul anului să primim avizul favorabil din partea ministerului".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4791 secunde