Legea măsurilor fiscale afectează și sportul românesc. Ce spune Dan Șucu

762
Legea măsurilor fiscale afectează și sportul românesc. Ce spune Dan Șucu - 62276424-1698769498.jpg

Articole de la același autor

Sportul din România va fi afectat de la 1 ianuarie 2024, de legea promulgată de președintele Klaus Iohannis. Legea 296/2023 aduce un nou pachet de măsuri fiscale, iar câteva dintre ele privesc îndeaproape lumea sportivă de la noi, din două motive: se scumpesc închirierea bazelor și organizarea evenimentelor. Ce spune Dan Șucu despre cluburile subvenționate cu banii primăriilor, precum U Cluj sau FC Voluntari?


Legea 296/2023 va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și va afecta sportul românesc, pentru că aceasta prevede scumpirea închirierii bazelor și organizarea evenimentelor. Concret, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru accesul la orice eveniment sportiv, urmând să fie afectată și vânzarea biletelor, dar și „pentru dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313”. Dan Șucu și-a dat cu părerea despre legea promulgată de Iohannis și spune că noile măsuri avantajează cluburile care aparțin de stat și aduc probleme celor private.


Patronul Rapidului crede că echipele care sunt sprijinite de primării nu vor pierde, pentru că în ciuda cheltuielilor pe care le vor avea, acestea vor primi o mână de ajutor din partea instituției publice care le finanțează. Pe de altă parte, afaceristul crede că doar patronii cluburilor private vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru taxele precizate.


Mai mult decât atât, investitorul formației din Giulești susține că echipele mici, din Capitală sau din țară, vor avea cel mai mult de suferit, pentru că în mare parte sunt ONG-uri și nu deduc TVA, notează GSP.


„Sunt greu de înțeles. În mod normal, bazele sportive sunt furnizoare de sănătate. Dar mai grav este ce se întâmplă pe partea de organizare de evenimente, acolo unde numai cluburile cu bani vor simți taxarea suplimentară. Cluburile finanțate de Primării vor primi banii înapoi sub formă de subvenții.


De exemplu, clubul FC Voluntari, care are 300 de spectatori, nu va fi afectat. Va trebui să plătească într-adevăr mai mult pentru închirierea stadionului și pentru bilete, dar va primi, pur și simplu, bani mai mulți de la Primărie. Toți cei care sunt subordonați comunităților, cum e și U Cluj, vor plăti puțin în plus, dar puținul ăla li se va întoarce înapoi tot de la Primărie.
E clar! Sunt niște măsuri împotriva celor independenți, care vor să stea pe picioarele lor, drepți. E o lege făcută pentru cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat. Doar cei care sunt independenți și stau pe picioarele lor vor plăti mai mulți bani.
Banii noștri, banii investiți de privați în sport sunt luați și folosiți în alte direcții. Rapidul nu numai că nu primește nimic de la stat, dar noi plătim cel puțin un milion de euro sub formă de impozite. Marea problemă e alta…
Vor fi lovite în plin cluburile sportive mici, din București și din țară, care nu au infrastructură proprie, pentru că ele sunt ONG-uri în marea majoritate și nu deduc TVA-ul, adică va fi o cheltuială pe care nu o pot recupera în niciun fel. Nu vor putea face ca Rapid, de exemplu, care va închiria stadionul cu 19% TVA, dar va deduce TVA-ul din comercializarea de bilete”, a transmis Dan Șucu.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6156 secunde