Ligile multinaționale, viitorul fotbalului? FIFA analizează
Articole recomandate
FIFA s-a opus mereu înființării de ligi multinaționale, insistând că la baza jocului se află competiția națională. Fostul președinte Joseph Blatter s-a opus mereu unor asemenea planuri, iar UEFA a blocat de asemenea aceste inițiative, permițând doar existența cupelor europene ca mijloc pentru creșterea veniturilor și a concurenței sportive.
Prin creșterea continuă a puterii economice a ligilor din Anglia, Spania și Germania, Infantino crede că, pentru a stopa decalajul dintre ligi, ideea unor noi structuri trebuie luată în considerare.
''Trebuie să fim deschiși la discuții. Belgienii și olandezii au vrut să creeze o ligă Benelux și aceste discuții au loc de 20 de ani, dar mereu noi am spus nu, pentru că baza noastră este campionatul național. Dar poate că asta ne va ajuta. Poate că asta este singura cale de ieșire, poate în Europa trebuie să se discute, poate în Africa. Mi s-a propus ceva asemănător din Africa. Cred că avem datoria să studiem aceste lucruri și apoi vom vedea dacă funcționează'', a spus șeful FIFA.
În anii 2000, a fost respins un proiect al Atlantic League, care urma să grupeze cluburi din Olanda, Belgia, Portugalia și Scoția, alături de țările scandinave, dar UEFA l-a respins.
Au existat apoi propuneri pentru o ligă comună a Cehiei și Slovaciei, o ligă a Balcanilor, precum și o Habsburg League pentru Europa Centrală și Estică.
În prezent, cluburile din Irlanda de Nord și Irlanda explorează o ligă comună, în timp ce cluburile scoțiene Celtic și Rangers au discutat adesea despre integrarea în English Premier League.
FIFA a permis până acum o singură excepție în Major League Soccer, unde joacă cluburi din SUA și Canada, dar celelalte tentative au fost descurajate.
În 2013, Rusia a încercat înființarea unei ligi care să cuprindă cluburi de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, dar FIFA s-a opus din nou.