Ministerul Sportului / Noi ramuri de sport recunoscute oficial - skateboard, arc istoric și roundnet

166
Ministerul Sportului / Noi ramuri de sport recunoscute oficial - skateboard, arc istoric și roundnet - 1-1649417751.jpg
Ministerul Sportului a recunoscut oficial practicarea în România a trei noi ramuri sportive: skateboard, arc istoric și roundnet.

Esența ramurii de sport skateboard este dată de rularea pe o suprafață plană, având ca suport o placă pe patru roți. Acest sport poate fi practicat atât pe stradă, ca mijloc de transport, dar mai ales în skate park-uri, acestea reprezentând o atracție inclusiv pentru neprofesioniști.

Skateboard-urile sunt alcătuite dintr-o parte principală - placa - realizată fie din lemn (cel mai adesea straturi de arțar, lipite între ele cu o rășină epoxidică), fie din plastic rezistent și flexibil, cu o formă concavă, cu extremitățile ridicate. Pe aceasta sunt atașate cele două axe cu șuruburi, la capătul cărora sunt cele patru roți, fiecare cu câte doi rulmenți.

Probele competițiilor de skateboard sunt de nivel olimpic: street și park.

Esența ramurii de sport arc istoric este reprezentată de trasul cu arcul istoric. Acesta cuprinde modele ce imită arcurile de luptă din istoria diferitelor regiuni și pot fi realizate din coarne ale animalelor sau lemn de diferite esențe. În trecut, corzile erau realizate din in, cânepă și din vene de cai sau vite, iar în prezent se fabrică din material sintetic.

Roundnet-ul este un sport nou, apărut în 1989 în SUA și cunoaște o popularitate largă la nivel internațional. De aproximativ cinci ani, se practică și în România.

Jocul de roundnet se desfășoară între două echipe formate din doi coechipieri, folosind un set de roundnet format dintr-o trambulină rotundă (fileu) și o minge.

Jocul începe prin lovirea mingii înspre fileu de către jucătorul care servește. Jucătorii pot să lovească mingea cu orice parte a corpului. După ce mingea sare din fileu, posesia se schimbă, iar echipa aflată în posesie are dreptul la maximum trei atingeri alternative (pase între coechipieri), pentru a returna mingea pe fileu. Punctul continuă atâta timp cât echipele reușesc să returneze mingea pe fileu cu succes. Punctul se pierde în cazul în care mingea nu este returnată pe fileu sau lovește bara sau un jucător atinge kit-ul de joc.

Set-ul se joacă până la 11, 15 sau 21 de puncte, cu diferență de 2 puncte în caz de egalitate la final de set, după cum se stabilește la începutul jocului.

Punctele pot fi câștigate atât de echipa care servește, cât și de cea care primește serva.

„În baza recunoaşterii oficiale, practicanţii acestor ramuri de sport se pot constitui în asociaţii cluburi sportive, ulterior federaţie sportivă naţională, şi pot participa la întreceri demonstrative şi competiţii, potrivit legii. Pentru înfiinţarea federaţiei sportive naţionale, activitatea în ramura de sport recunoscută oficial trebuie să se desfăşoare în mod organizat timp de cel puţin trei ani de la recunoaşterea oficială a practicării respectivei ramuri de sport în România”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sportului.

Foto: Facebook / Ministerul Sportului 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2839 secunde