PREMIERĂ MONDIALĂ! Alabama va executa un condamnat la moarte prin inhalare de azot

604
PREMIERĂ MONDIALĂ! Alabama va executa un condamnat la moarte prin inhalare de azot - 132423089usindexreuters-1706177593.jpg

Articole de la același autor

Statul american Alabama se pregătea joi să execute prin inhalare de azot un bărbat condamnat la moarte, o premieră denunţată de ONU, care a comparat această metodă de execuţie cu o formă de "tortură", relatează AFP, scrie Agerpres.

Execuţia lui Kenneth Eugene Smith, care a fost condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei, crimă comandată de soţul acesteia, va fi prima din acest an în Statele Unite, unde în 2023 au fost efectuate 24 de execuţii, toate prin injecţie letală, scrie Agerpres.

Guvernatoarea republicană a acestui stat din sud-estul SUA, Kay Ivey, a stabilit pentru joi, ora 06:00 GMT, începutul perioadei de 36 de ore în care poate avea loc execuţia.

O încercare anterioară de a-l executa pe Kenneth Eugene Smith prin injecţie letală la 17 noiembrie 2022 a fost anulată in extremis, deoarece perfuziile intravenoase pentru a-i injecta soluţia letală nu au putut fi puse în timpul alocat legal, după ce "a fost legat câteva ore", potrivit avocaţilor săi.

Alabama este unul dintre cele trei state americane care permit execuţiile prin inhalarea de azot, în care moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului).

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis la 16 ianuarie că este "alarmat" de această execuţie planificată, care "foloseşte o metodă nouă şi netestată, hipoxia prin azot".

Acest lucru "poate echivala cu tortură sau alte tratamente crude sau degradante în conformitate cu dreptul internaţional", a avertizat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani, cerând suspendarea execuţiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2435 secunde