Riscăm să pierdem o medalie olimpică! A fost depistat pozitiv!

223
Riscăm să pierdem o medalie olimpică! A fost depistat pozitiv! - ddd-1578680689.jpg

Articole recomandate

Halterofilul Răzvan Martin, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, a fost depistat pozitiv cu steroizi în cadrul unui test antidoping efectuat în prezent de AMA/WADA asupra mostrei prelevate la momentul respectiv și riscă să îi fie retrasă medalia după analizarea probei B. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că a primit o informare din partea Agenției Mondiale Antidoping (AMA-WADA) referitor la testul pozitiv al lui Răzvan Martin. El a explicat că procedura în acest caz nu este încheiată, decizia privind retragerea medaliei câștigate de halterofil la Londra urmând să fie luată doar dacă testul va ieși pozitiv și în urma analizei probei B.

"În cazul lui Răzvan Martin acum se analizează și proba B... așteptăm să vedem care este rezultatul și în această probă și vom da un comunicat. Încă nu e definitiv cazul, a fost solicitată și analiza probei B, aceasta este stadiul. Deci procedura este în curs de desfășurare. Am primit de la WADA o adresă legată de cazul lui Martin. Dar deocamdată nu putem avea o poziție pentru că nu e încheiat. După ce se anunță rezultatul vom ști sigur, se retrage sau nu medalia. Până atunci facem doar speculații, o fi, nu o fi.. După proba B se va cunoaște verdictul, atunci nu mai există loc de interpretare", a afirmat Covaliu.

Întrebat ce părere are despre faptul că România pierde o medalie chiar la începutul anului olimpic 2020, președintele COSR a răspuns: "Au pierdut alții mult mai mult, dar asta e situația, astea sunt riscurile. Pentru că există procedura aceasta de doping, s-a extins perioada de la 8 la 10 ani (n.r. - perioada în care WADA poate analiza din urmă probele prelevate de la sportivi în timpul Jocurilor Olimpice). Deci și după 10 ani se pot reanaliza probele de la Jocurile Olimpice, iar asta cu tehnologia de azi".

Președintele Federației Române de Haltere, Nicu Vlad, a declarat că a auzit despre testul pozitiv al lui Răzvan Martin, dar că până în prezent nu a primit niciun document oficial de la AMA/WADA. "Momentan noi nu am primit nimic oficial în ceea ce îl privește pe Răzvan Martin. Probabil că a primit COSR ceva, dar momentan noi nu. Și eu am auzit ceva legat de Londra 2012, însă dacă nu e o chestiune oficială nu are rost să discutăm. Nu știu detalii, nici substanța cu care a fost depistat, pentru că nu am primit nimic nici de la COSR, nici de la WADA, nici de la ANAD. Și nici la federația internațională nu e nimic. La federația internațională este un alt scandal, cu președintele de acolo", a spus Vlad.

Acesta a menționat că sportivul Răzvan Martin s-a retras din activitatea sportivă. "Răzvan Martin este retras din activitatea sportivă în acest moment, nu a intrat în calcule pentru calificarea la Tokyo 2020. El a fost depistat pozitiv în 2013 și a fost suspendat 2 ani. Deci atunci nu a fost nimic legat de Jocurile de la Londra", a explicat Nicu Vlad.

În vârstă de 28 de ani, Martin are în palmares în cinci medalii, un bronz la JO 2012, un aur la CE 2011, un aur la CE 2012, un argint la CE 2017 și un argint la CE 2018. Sportivul născut la Cluj-Napoca a pierdut două medalii, aur la smuls și bronz la total, după ce a fost depistat dopat cu stanozolol la Campionatele Europene de la Tirana din 2013. În urma acelui test pozitiv el a fost suspendat între 11 aprilie 2013 și 11 aprilie 2015.

La 31 iulie 2012, halterofilul Răzvan Martin a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra la categoria 69 de kilograme, cu un total de 332 kg (152 kg la stilul smuls și 180 la aruncat).

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 cu 9 medalii, dintre care două de aur, cinci de argint și două de bronz.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.351 secunde