Semnal de alarmă: "Fabrica de campioni" are datorii uriașe

SEMNAL SOS. Salvați Liceul cu Program Sportiv!

1600
2
Unitate de elită a sportului școlar românesc, Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" se confruntă cu grave probleme financiare, iar viitorul "fabricii de campioni" se anunță deloc fericit.

Datoriile la utilități ale Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" se măresc de la o lună la alta, iarna bate la ușă, iar elevii "fabricii de campioni" sunt în pericol să rămână, la cursuri ori la antrena-mente, fără electricitate, apă caldă sau încălzire. Și asta datorită sistemului anevoios de finanțare "per-capita" a Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, care, mai pe scurt, tratează toate unitățile școlare în mod egal, fără a ține cont de specificul liceelor vocaționale.

"La ora actuală, datoriile liceului nostru sunt următoarele: la RAJA avem de plată 45.369 lei, iar la RADET, 41.980 lei. La RADET, datoria se plătește în reeșalonare, câte 13.000 lei pe lună, în condițiile în care nouă ni se alocă de la Mi-nister 50.000 lei pe trimestru. Suntem într-o lipsă cronică de fonduri. Nu avem cu ce să plătim aceste facturi. Timp de trei luni, facturile produc penalități, se pierd bani! Este o situație neeconomică, împotriva firii. Începe frigul, vor veni facturi care nu vor fi plătite, ele au termen de scadență, iar în momentul imediat următor vor intra penalitățile. Intrăm într-un cerc vicios în care în permanență se acumulează datorii. Tot ce putem face este să oprim căldura, lumina, apa caldă", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul LPS "Nicolae Rotaru", prof. Andrei Szemerjai.

Program la apă caldă ca pe vremea lui Ceaușescu!

Lipsa de bani și o avarie a sistemului de conducte sanitare au forțat conducerea LPS să întoc-mească un program de utilizare a apei calde în internatul școlii ca pe vremea lui Ceaușescu. Astfel, elevii au acces, încă de la 1 octombrie, la apă caldă, doar în intervalul orelor 10.00 - 12.00 și 20.00 - 22.00. Avaria constă în pierderi de apă caldă (un metru cub / oră) pe ruta dintre punctul termic din cartier și zona liceului, pierderi ce au dublat factura la apă a liceului, care între 25 septembrie - 26 octombrie a fost de 8.900 lei. Problema este în vizorul celor de la RADET, însă aceștia întâlnesc dificultăți în a depista locația exactă a avariei, fapt ce va încărca în continuare factura la apă.

"Am verificat, sunt 300 de metri de coloană, care, în momentul când se oprește furnizarea agentu-lui termic, apa pe coloană se răcește, iar atunci când elevul dă drumul seara să facă duș, până nu se golește toată coloana lui nu îi vine apă caldă. Acești copii vin de la antrenamente și dau drumul la dușuri sau robinete să se scurgă toată apa rece, pe care noi o plătim drept caldă. Durează aproape două ore să se scurgă. Atunci, ce econo-misesc eu în acele zece ore când nu curge deloc apă caldă pierd prin irosirea aiurea a apei. Nici statul nu face economie, nici noi", ne-a mai spus profesorul Szemerjai.

Valori sportive pe cale de dispariție

Prin curtea LPS "Nicolae Rotaru" au trecut sportivi remarcați în turneele mondiale, precum Horia Tecău, Elisabeta Samara, Simo-na Halep, Diana Bursuc sau Că-tălina Ponor, campioni europeni, mondiali, olimpici, sportivi de renume, care chiar și în prezent își pun amprenta pe fenomenul sportiv tricolor. Acest fenomen are însă toate șansele să dispară cât de curând dacă situația finanțării educației și sportului nu se va schimba.

"Această unitate sportivă nu poate funcționa pe bază de finan-țare «per-capita». Este o lege proas-tă. Nu poți compara o unitate șco-lară normală cu una vocațională, cum este a noastră. La noi, elevii pleacă de la școală și se duc la antrenamente, în săli, unde se consumă electricitate, apă sau căldură. Elisabeta Samara s-a pregătit la noi în sală pentru Jocurile Olimpice. În iarnă, când zăpada era de 2 metri. Atunci când au venit facturile de 70.000 lei, eu ce trebuia să fac? Să opresc căldura și să sting lumina? Altfel, este o sală la nivel european ca dotare", a precizat directorul LPS.

Cât primesc educația și sportul de la Stat

Procentul din Produsul Intern Brut al României alocat Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului este de 3.64% în 2012.

"Doresc să apuc ziua în care Ministerul Educației va primi de la bugetul de stat finanțare de 6%, așa cum este specificat de 20 de ani în Constituție și în Legea Educației. În tot acest timp, a avut cel mult 4%", a explicat Andrei Szemerjai.

Vom reveni în edițiile viitoare ale ziarului nostru și cu alte articole legate de acest subiect.

Comentează știrea

Bogdan
9 noiembrie 2012
Domnul Profesor Andrei S.

Domnule Profesor, Mult succes in activitatea pe care o desfasurati in asemenea conditii. Ati reprezentat pentru multi dintre elevii dumneavoastra (mai ales pentru cei mai putini talentati) un reper moral si de integritate, un prieten si un tata "adoptiv". Un fost elev, de acum 18 ani.

FONDURI UE
9 noiembrie 2012
FONDURI UE

In 2013 Fondurile NERAMBURSABILE Europene se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Acum poti obtine fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.342 secunde