Ucraina a răbufnit după decizia FIE: „Absolut scandalos!” O rusoaică a așteptat o oră pe scaun să fie salutată

51579
Ucraina a răbufnit după decizia FIE: „Absolut scandalos!” O rusoaică a așteptat o oră pe scaun să fie salutată - scrima-1690477731.jpg
Descalificarea de la Campionatele Mondiale a scrimerei ucrainene Olga Kharlan, după ce a refuzat să dea mâna cu adversara ei din Rusia, este o decizie „absolut scandaloasă”, a denunţat joi un consilier apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski.
Ucrainenii au răbufnit după ce Olga Kharlan a fost descalificată în urma refuzului de a saluta pe rusoaica Anna Smirnova.
„Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie” şi este „absolut scandaloasă”, a denunţat, pe Instagram, Mykhailo Podolyak, înainte de a-i mulţumi Olgăi Kharlan pentru că a „reprezentat demn” Ucraina în competiţie.


Olga Kharlan a fost descalificată joi de la Mondialele de la Milano pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, participantă în calitate de „sportiv individual neutru” la proba feminină de sabie, pe care o învinsese în primul tur al tabloului principal.


Anunţată pe tabloul oficial, descalificarea a fost decisă în urma refuzului lui Kharlan de a strânge mâna adversarei sale după victorie, potrivit unei surse apropiate de autorităţile acestui sport. Scrimera ucraineană a devenit joi prima reprezentantă a ţării sale care înfruntă o rusoaică de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape un an şi jumătate, datorită unei schimbări în politica guvernului său.


Un decret al Ministerului Sporturilor din Ucraina interzice sportivilor săi şi delegaţiilor oficiale să participe la competiţii unde figurează ruşi sau belaruşi. Modificat miercuri, decretul face referire doar la „sportivii reprezentând Federaţia Rusă sau Republica Belarus”.
Exceptând tenisul, unde jucătorii nu fac parte din delegaţii oficiale, nu au mai existat confruntări pe scena sportivă între reprezentanţi din cele două ţări de la declanşarea invaziei.


„Cei doi scrimeri (...) trebuie să dea mâna de îndată ce este anunţată decizia”, precizează regulamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE), condusă până la izbucnirea conflictului de oligarhul rus Alişer Usmanov, care de atunci s-a retras, notează Agerpres.


Anna Smirnova a așteptat o oră să fie salutată de Olga Kharlan


Cvadruplă campioană mondială la sabie, Olga Kharlan a dominat-o clar pe Anna Smirnova (15-7) şi a refuzat să o salute sau să-i strângă mâna, fiind susţinută pe toată durata meciului de membrii delegaţiei Ucrainei, care au strigat "Slava Ukraini" ("Glorie Ucrainei").
Pe pistă, Kharlan s-a mulţumit cu un salut protocolar adresat arbitrului, evitând să facă la fel cu adversara sa. Ea nu a dat mâna cu aceasta şi şi-a prezentat sabia astfel încât lamele să se ciocnească, un gest care era obişnuit în acest sport la apogeul pandemiei de Covid-19.


În faţa refuzului adversarei sale de a da mâna cu ea, Anna Smirnova a protestat fără succes şi a refuzat să părăsească pista pentru aproape o oră după încheierea meciului.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3969 secunde