X
Profesorul Claudiu Iordache:

"Veteranii şahului românesc trebuie să rămână exemple de urmat pentru copii şi juniori"

1201
2
Sezonul şahistic 2022 a programat o serie de evenimente importante la Constanţa. De la acţiunile organizate în şcoli şi până la Campionatele Mondiale, iubitorii sportului minţii au avut mult de lucru, făcându-şi şah-mat adversarii!

Una dintre cele mai importante realizări şahiste a acestui an a fost implementarea cu succes a proiectului naţional „Şah în şcoală” în judeţul Constanţa.

„În primul rând, ne-am bucurat că am găsit o susţinere totală din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Primăriei şi Consiliului Judeţean Constanţa, care ne-au ajutat material, financiar şi logistic, să ne desfăşurăm activităţile programate.

Am găsit un interes foarte mare al şcolilor de a participa la acest proiect. De altfel, s-au organizat competiţii şcolare la Medgidia - două etape, Năvodari, Murfatlar şi Constanţa - cinci etape. În total, au participat peste 600 de elevi, iar 46 de profesori au absolvit cursul de «Educaţie prin şah», organizat de Casa Corpului Didactic”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Constanţa, prof. Claudiu Iordache.

Un moment important pentru şahul constănţean l-a reprezentat organizarea, în luna septembrie, a Campionatului Mondial pentru juniori de la Mamaia. Efortul conjugat al mai multor instituţii, cum ar fi Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa, Clubul Juniorul Constanţa, Federaţia Română de Şah, a dus la un succes organizatoric apreciat de personalităţi ale lumii şahiste, precum preşedintele FIDE, Arkadi Dvorkovici.

Dintre sportivi, s-au remarcat o serie de juniori de mare perspectivă, dintre care îi amintim pe Henry Edward Tudor, clasat pe locul întâi la Campionatul Mondial de dezlegări de la Batumi (Georgia), Mircea Cazan, ocupant al primei poziţii la Campionatul Constanţei, categoria U14, sau Maria Anghel, care, anul acesta, a cucerit titlul de vicecampioană la dezlegări, medalia de bronz la şah clasic, categoria F20.

„Pentru anul 2023, avem două certitudini: continuarea proiectului «Şah în şcoală» prin prelungirea colaborării cu instituţiile partenere şi extinderea în cât mai multe şcoli, precum şi organizarea Campionatului European de juniori la Mamaia, în perioada 5-15 septembrie. Aceasta este una dintre competiţiile majore pe plan mondial, din punct de vedere al numărului mare de participanți, ceea ce necesită o mare capacitate organizatorică, pe care Constanţa a demonstrat-o cu multiple ocazii.

Mai departe depinde de implicarea cluburilor, de munca, pasiunea şi talentul tinerilor jucători de a obţine rezultatele pe care şi le doresc, contribuind astfel la reîmprospătarea şahului constănţean.

Veteranii şahului românesc, dar şi marii jucători trebuie să rămână simboluri şi exemple strălucitoare de urmat pentru copii şi juniori.

Părinţii ar trebui să cultive pasiunea copiilor pentru şah şi să-i ajute să-şi dezvolte abilităţile, sprijinindu-i cu participarea la turnee, pregătirea şi mai ales consilierea psihologică de după insuccese”, a mai spus profesorul Claudiu Iordache.

Foto: Facebook / Claudiu Iordache

Comentează știrea

Popescu
20 decembrie 2022
La pensie

Iar noi părinții credem ca dumneata domnule Iordache Claudiu care de ani de zile nu ai făcut nimic,ar cam fi cazul sa te retragi și sa nu mai speri la un loc plătit la Csm Constanța. Dumneata doar ai obținut niște bani de la primarie pe junioru. Te lauzi cu niște competiții amatoricesti. Ai distrus sahul constantean ,nu ai scos nici un campion. Toți sunt elevii lui Iulian Mihailov. Mai bine ti-ai vedea de pensie și ai sta liniștit,ca ai de zile nu ai făcut nimic. L-ai dat afara pe Iulian Mihailov de la sala de la Tomis,acum îl sapi sa ajungi la CSM. RUSINE...asta nu e atitudine de Șahist,dar stai ca dumneata nu ai jucat dah

Veteran
20 decembrie 2022
Eroare sahista

Claudiu ,ești o rușine pentru sahul constantean. Toată viata ta te-ai cotit și ai fentat performanta. Tu ești un bun organizator,și atât. Nu te poți lauda nici cu Maria Anghel care s- a pregătit cu Nanu nici cu Rizea care s-a pregătit cu Mircea Pavlov. De ce nu te potolești? Crezi ca nu știm ca speri și ca îl sapi pe Iulian? Asta ai făcut toată viata,Claudiu. Te-ai apucat acum sa arătai ce competiții ai făcut tu,cât ani de zile ai refuzat participarea copiilor de la fianchetto ca știai ca îți iau toate premiile. Asa a făcut și Furca. Ar trebui sa existe alegeri la Asociatia de sah,postul ala nu e al tău pe viata. Claudiu,ti-o spune un camarad de-al tău . Preda ștafeta și retragete în glorie. Ani de zile nu a apărut o competiție și nici un articol,acum îl sapi și îl lucrezi pe băiatul asta . Ajunge Claudiu,ca orașul asta nu are șahiști formați de tine

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5024 secunde