ANUNȚ EPOCAL: "Cel mai puternic antibiotic descoperit vreodată!"

467
ANUNȚ EPOCAL:

Articole recomandate

Cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și de la Universitatea Harvard din Statele Unite au descoperit cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială (AI) o nouă moleculă care este capabilă să ucidă bacteriile rezistente la antibioticele tradiționale, informează AFP, conform Agerpres.

Potrivit specialiștilor, inteligența artificială (AI) permite cercetătorilor să analizeze și să identifice, "in silico", adică prin modelare computerizată, moleculele capabile să atace anumite bacterii, prin examinarea unor bănci de compuși chimici de către un soft informatic. "Voiam să dezvoltăm o platformă ce permite exploatarea puterii pe care o deține AI pentru a deschide o nouă eră în descoperirea de medicamente antibiotice", a declarat James Collins, profesor de inginerie medicală la MIT, coautor al acestui studiu, publicat joi în revista Cell: "Abordarea noastră a dezvăluit că această moleculă incredibilă este fără îndoială cel mai puternic antibiotic descoperit vreodată".

AI permite lărgirea câmpului de candidați-medicamente la molecule pe care oamenii de știință nu le bănuiau până acum că ar putea fi utilizate în astfel de scopuri. Ideea în sine nu este nouă (datează de câteva decenii), dar, până la acest studiu, metodele nu erau suficient de rafinate pentru a găsi cu adevărat molecule eficiente.

Cercetătorii și-au bazat modelul computerizat pornind de la bacteria Escherichia coli, apoi au căutat într-o bază de 6.000 de compuși chimici pe aceia care aveau caracteristicile dorite. Algoritmul a găsit un compus cu structura diferită de cea a antibioticelor existente și prevede că acesta va fi eficient împotriva unui număr mare de bacterii.

Oamenii de știință au denumit noua moleculă "halicin", în semn de omagiu adus computerului HAL din filmul "2001: A Space Odyssey", apoi au testat-o în laborator împotriva mai multor zeci de tulpini bacteriene prelevate de la pacienți și cultivate in vitro. Halicin a reușit să ucidă multe bacterii rezistente la antibioticele existente, în special Clostridium difficile, Acinetobacter baumanii și Mycobacterium tuberculosis. Doar bacteria Pseudomonas aeruginosa i-a rezistat.

În etapa următoare, noua moleculă a fost testată pe șoareci infectați cu A. baumanii, o bacterie care a infectat mulți soldați americani în Irak și Afganistan și care prezintă rezistență în fața tuturor antibioticelor existente. Șoarecii tratați cu Halicin s-au vindecat în 24 de ore.

Autorii studiului speră că modelul lor va permite consolidarea întregului arsenal antibiotic, în contextul în care rezistența la antibiotice reprezintă un subiect de îngrijorare pe plan mondial în rândul autorităților sanitare. Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat recent că bacteriile rezistente ar putea ucide 2,4 milioane de persoane în Europa, America de Nord și Australia până în 2050.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3625 secunde