Motivul bizar pentru care floarea-de-colț e sărbătorită AZI de Google

395
Motivul bizar pentru care floarea-de-colț e sărbătorită AZI de Google - floareadecoltgoogledoodle1170x65-1520255667.jpg

Articole recomandate

Floarea-de-colț este sărbătorită astăzi de Google printr-un doodle. Mulți români se gândesc că motivul are legătură cu venirea primăverii și asocierea acestui anotimp cu Floarea-de-colț. Greșit! Explicația reală este alta și este mult mai simplă.


Floarea-de-colț, supranumită și Floarea-reginei, (Leontopodium alpinum Cass.) are o denumire extrem de sonoră în engleză și germană. Cuvântul "edelweiss" (în limba germană și engleză) pentru "floare-de-colț" a fost descoperit pentru prima dată în scris pe 5 martie 1784.

Floarea-de-colț înseamnă, etimologic, "alb nobil", din limba germană. Numele florii de colț este compus din cuvintele "edel" (aristocratic) și "weiss" (alb). Imaginea pentru Doodle a fost creată de artista germană Rita Fürstenau.


Crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită. Poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3362 secunde