Cheltuielile spitalelor, luate la bani mărunți. Ministrul Finanțelor: S-au făcut achiziții supraevaluate

de Madalina PETRESCU Marţi, 27 Februarie 2024 191
Serie de controale în mai multe spitale din Bucureşti. Inspectorii din Ministerul de Finanţe vor să vadă cum au fost cheltuiţi banii alocaţi de la buget, în condiţiile în care unii manageri au reclamat că au ramas fără resursele necesare pentru buna funcţionare a activităţii, iar serviciile medicale sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări la un nivel mult prea mic faţă de costurile reale.

Mai mulți manageri de spitale din țară susțin că au început anul cu probleme financiare deoarece au crescut foarte mult costurile pentru îngrijiri. Nu mai au bani pentru medicamente sau materiale sanitare.

În ultimele luni ale anului 2023, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a livrat cu întârziere bani pentru serviciile prestate de spitalele din țară. Plățile s-au făcut abia după ce Ministerul de Finanțe a deblocat sumele necesare, potrivit TVR Info.ro

Colegiul Medicilor a declarat că este nevoie de o reorganizare a modului în care sunt decontate serviciile medicale din spitale. Instituția spune că este nevoie de o finanțare corespunzătoare care să țină cont de complexitatea cazurilor, de performanța unei unități sanitare, dar și de cea a medicilor de acolo. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, solicită CNAS o soluție pentru această situație în care se află mai multe spitale din România.

Inspecția economică financiară din cadrul Ministerului Finanțelor a început de luni o serie de controale în mai multe spitale din țară.

Ministerul Finanțelor: S-au făcut achiziții supraevaluate

Marcel Boloș, ministrul Finanţelor: Controalele la spitale sunt rezultatul sesizărilor pe care le avem pentru activitățile pe care le desfășoară spitalele. Aceste sume uriașe pe care le transferăm lună de lună la Casa de Sănătate, respectiv peste un miliard o sută de milioane de euro, trebuie să le asigurăm justa utilizare. Prețul de achiziție la materiale, dar și la echipamente medicale, recent au fost achiziționate echipamente medicale cu de peste cinci ori prețul din piață. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei