Comisia Europeană solicită României să ridice restricţia impusă veterinarilor de a presta servicii dintr-un alt stat

de Madalina PETRESCU Vineri, 14 Iulie 2023 219
Comisia Europeană a decis, vineri, să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Germaniei şi a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului şi României pentru transpunerea incorectă a Directivei 2005/36/CE privind calificările profesionale.

Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Directiva 2005/36/CE facilitează mobilitatea profesională şi recunoaşterea calificărilor la nivel transfrontalier. Aceste norme ale UE au un rol esenţial în abordarea deficitului de forţă de muncă calificată în întreaga UE. Este vorba în special de domeniul asistenţei medicale, care a fost afectat în mod deosebit de pandemia de COVID-19, unde normele contribuie la o mai bună realocare a personalului calificat acolo unde este necesar.

În cazul României, procedura se referă la restricţia severă impusă medicilor veterinari de a presta temporar servicii dintr-un alt stat membru al UE, întrucât legislaţia română impune acestora să obţină o autorizaţie prealabilă din partea forului profesional relevant înainte de a li se permite să presteze servicii temporare.

În cazul Germaniei, procedura vizează obstacolele din calea recunoaşterii calificărilor profesionale ale moaşelor.

În ceea ce priveşte Belgia, este vorba despre impunerea unor cerinţe lingvistice excesive pentru cadrele didactice care doresc să lucreze în Comunitatea franceză, ceea ce limitează considerabil posibilitatea profesorilor străini de a lucra în Belgia.

În ceea ce priveşte Ciprul, procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor vizează obligaţia de şedere în Cipru pentru avocaţii care doresc să îşi presteze serviciile acolo, chiar dacă cerinţele privind reşedinţa sunt interzise în temeiul normelor UE.

Belgia, Germania, Cipru şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate să trimită un aviz motivat Germaniei sau să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la Belgia, Cipru şi România.

Taguri

Comentează știrea

EUGEN CATEL DE MARE
15 iulie 2023
CORP CERESC

IAR ARAMAS WESTUL FARA PERSONAL CALIFICAT (ACUM MEDICII VETERINARII) SI IA DE LA PROSTII ASTIA DIN EST MOCA CA ASA-I FRUMOS DIN ACEASTA CAUZA UNGARIA NU ESTEVAZUTA CU OCHII BUNII

EUGEN CATEL DE MARE
15 iulie 2023
CORP CERESC

DIRECTIVA FACILITEAZA MOBILITATEA PROFESIONALA INTR-UN SINBUR SENS DE LA EST LA VEST

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei