Consiliul Europei recomandă Georgiei abrogarea legii cu privire la influenţa străină

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 22 Mai 2024 106
Consiliul Europei a recomandat Georgiei să abroge controversata sa lege cu privire la influenţa străină, a cărei adoptare de către parlament a generat ample manifestaţii în ţară, relatează agenţia AFP.
Georgia este unul din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, instituţie cu sediul la Strasbourg care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent.
Potrivit uneia din comisiile instituţiei, Comisia de la Veneţia, „restricţiile impuse de această lege drepturilor la libertatea de expresie, la libertatea de asociere şi la respectarea vieţii private sunt incompatibile cu condiţiile stricte stabilite de Convenţia europeană a drepturilor omului. Aceste restricţii nu corespund exigenţelor de legalitate, legitimitate, necesitate într-o societate democratică şi de proporţionalitate”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.
Textul, votat în 14 mai de parlamentul de la Tbilisi, impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei